Kétesélyes szerencsejáték-ütközet

Tovább küzd egymással a nyerőgépellenes népszavazást kezdeményező Abházi József és a Magyar Szerencsejáték Szövetség. A szövetség feljelentette Abházit, aki nem enged: tovább harcol a nyerőgépek ellen.

Mindannyiunk szégyene ez az ügy, ami a szerencsejáték üzletág valódi problémáiról tereli el a figyelmet - mondja Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke. A "szégyenletes történet" az a népszavazási kezdeményezés, amelyet Abházi József indított az egyelőre még bejegyzés alatt álló Szerencsejátékosok Országos Közhasznú Érdekvédelmi Szervezetének támogatásával. Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt, azért kezdeményeztek referendumot, hogy pénznyerő automatákat csak játékkaszinókban lehessen üzemeltetni, kocsmákban nem.

A Szerencsejáték Szövetség szerint Abházi megzsarolta őket, a kezdeményezés benyújtása után felajánlotta, hogy eláll tőle, ha 400 millió forinttal támogatják a szerencsejátékosok szervezetét. Állítása szerint a pénzt a játékfüggők rehabilitációjára és prevencióra költenék. A szövetség feljelentést tett a rendőrségen, ahol nyomoznak az ügyben. Csakhogy közben a népszavazási gépezet beindult - Abháziék elkezdték összegyűjteni a 200 ezer aláírást.

Azt a Szerencsejáték Szövetség sem gondolja, hogy reális esélye van annak, hogy szeptember végéig, a határidőig összegyűjtenek ennyi aláírást, de azt igen, hogy ezzel komoly károkat okoznak az üzletágnak.

- Először is azt a látszatot keltik, hogy a nyerőgépek "rossz szerencsejátékok", veszélyesebbek, mint a többi - mondja az elnök. Schreiber István szerint ez nem igaz, sőt: a kevésbé hazárd játékok közé tartozik, ha a tétet, a nyerési esélyt és a nyeremény nagyságának ígéretét egybevetjük. Schreiber szerint, ha a kezdeményezés sikerrel járna, az állam százmilliárd forint bevételtől esne el. Azt is sérelmezik, hogy a kezdeményező, Abházi József büntetett előéletű, szerintük ilyen embernek egyáltalán nem lenne szabad népszavazást kezdeményeznie.

- A Szerencsejáték Szövetség el akar lehetetleníteni - állítja Abházi József. Azt mondja, nem zsarolta meg őket, soha egyetlen fillért sem kért. - Ha ezt tettem volna, már börtönben volnék - teszi hozzá. Abházi József szerint azért terjeszti ezt a szövetség, hogy az emberek azt higgyék, a kezdeményezésük "valami sötét dolog".

Ami az aláírásokat illeti, 1200 településen gyűjtenek, de azt nem akarja elárulni, hány aláírásnál tartanak. Abházi József elmondta, hogy ha nem járnak sikerrel az aláírásgyűjtésben, akkor is tovább küzdenek. Szerintük ugyanis mindenképpen ki kell hozni a gépeket a szegény településekről, ahol az emberek utolsó fillérjeiket is a nyerőgépekbe dobálják.

A Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint az, aki függő, mindenképpen játszani fog, akár illegálisan. Állítja: nem a nyerőgépek jelentik a magyar szerencsejáték-üzlet legfőbb problémáját, hanem az egyre szaporodó pókerklubok és az internetes játék, ugyanis mindkettő szabályozatlan.

Persze nem mindenki ért egyet a szövetséggel: szerencsejáték-szenvedély gyógyításával foglalkozó orvosok szerint a kevesebb játéklehetőség valójában kevesebb játékfüggőt is jelentene.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.