Vastag bírság az őssejtfokozóért

Jókora, összesen 171 millió forint bírságot rótt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy vállalkozásra amiatt, hogy reklámjaikban gyógyhatást tulajdonítottak a különféle Flavin illetve az Olimpiq StemXcell nevű, “őssejtfokozó” készítményeknek.

A Flavin étrend-kiegészítő termékcsalád gyógyhatásúként történt reklámozása miatt 2007 elején indult vizsgálat a Crystal Institute Kft., a Flavinárium Zrt., valamint a Dunai és Társa Bt. ellen. A három vállalkozás, illetve a StemXcell Kft. ellen közben másik versenyfelügyeleti eljárás is indult, ugyanis a sajtóban “őssejtkapszulaként” elhíresült Olimpiq StemXcell étrend-kiegészítőről azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására, valamint hogy a termék gyógyhatással bír. 

A miskolci Crystal Institute egyébként is visszatérő vendégnek számít a GVH-nál: a cég 2002-ben három, 2005-ben pedig tízmillió forintos versenybírságot kapott fogyasztó megtévesztésért – ez utóbbi esetben rákellenes védőitalként reklámozta a napkristály Flavin7 termékét.

A GVH álláspontja szerint gyógyhatás csak akkor tulajdonítható élelmiszereknek vagy étrend-kiegészítőknek, ha a tudományos ismereteken túl ehhez a szakhatóságok engedélye is megvan – azonban ilyet a vállalkozások egyik esetben sem tudtak felmutatni. A GVH az álláspontja szerint megtévesztő állítások miatt a Crystal Institute összesen 84,3 millió, a Flavinárium 75,8 millió, a StemXcell 10 millió, a Dunai és Társa pedig 800 ezer forint bírságot kapott. 

A GVH arra is kötelezte a cégeket, hogy minden, általuk üzemeltetett honlap nyitóoldalán, ahol tájékoztatást tesznek közzé az Olimpiq StemXcell termékkel kapcsolatban, jól láthatóan fél éven át ismertessék a versenyhivatali határozat tartalmát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.