Robbanhat a szerencsejáték-bomba

Egyre több szerencsejáték-függő van Magyarországon, mert mind több a lehetőség a játékra. Már nemcsak kaszinókban, hanem kocsmákban, bárokban és az interneten is lehet játszani. Körülbelül ötvenezren ezt szinte naponta meg is teszik.

A balatonfűzfői OMV-benzinkút, szombat, reggel nyolc óra. A kúthoz tartozó kávézóban egy idősödő férfi áll a játékgép előtt, fehér pólója átizzadt. Néha megcsóválja a fejét, az apróját számlálgatja - kevés. A zsebébe nyúl, elővesz kétezer forintot, a pulthoz lép, fölváltatja. Újabb apróval lép a gép elé - hajnal óta már nyolcezer forintot játszott el.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelen kérdésben tartott népszavazást követő év január 1-jétől pénznyerő automatát csak játékkaszinóban lehessen üzemeltetni?" - erre a kérdésre kell összegyűjtenie szeptember 29-ig 200 ezer aláírást egy férfinak - aki maga is játékfüggőnek vallja magát - ahhozhogy ügydöntő népszavazást lehessen tartani az ügyben. Abházi József korábban a Hetek című újságban azt nyilatkozta, hogy nemcsak az a gond, hogy a szociálisan leginkább hátrányos helyzetűek bedobálják a segélyt a gépbe, hanem az is, hogy nagyon sok automata úgy van beállítva, hogy egyáltalán nincs esélyük a nyerésre. Az aláírásgyűjtés megkezdődött, úgy tudjuk, egyelőre nem sok esély van arra, hogy meglegyen a 200 ezer szignó.

Lehet, hogy nem ez a megoldás, de a probléma egyre égetőbb.

"GA meeting" - diszkrét felirat egy budapesti közösségi helyiség ajtaján. Bent tizenketten ülnek egy asztal körül, tíz férfi és két nő. Többségük húsz-harminc év körüli. A legtöbben ismerik is egymást: hetente legalább egyszer találkoznak. Szerencsejáték-függők. Abban különböznek sok ezer más játékfüggőtől, hogy felismerték: betegek, és hogy ezzel egyedül nem tudnak megbirkózni. Ezért vannak itt, a Névtelen Szerencsejátékosok gyűlésén.

Az aktuális téma a függőség kezdete. Sorban elmesélik, kinél hogyan kezdődött a kártya, a rulett vagy a nyerőgépek iránti szenvedély. Van, aki már gyerekként is szenvedélyes játékos volt, és hétévesen mindent megtett, hogy újra és újra végigjátszhassa a Vidámpark valamennyi játékát. Mások csak felnőttként, egy kaszinóbeli nagyobb nyeremény után lettek játékfüggők. Aztán ahogy haladnak a történetek, a függőség mélyebb bugyrai tárulnak fel. Meglopott szülők, becsapott barátok, megszakadt szerelmek, házasságok. Mindenki együtt érez, de senki nem sajnálkozik. A szabályzat szerint nem lehet közbeszólni, így csak bólogatnak, ha olyat hallanak, ami velük is megtörtént. A hangulat egyáltalán nem rossz: sokszor felnevetnek ismerős nevek, helyek, helyzetek hallatán.

Majdnem mindenki megemlíti a mélypontot, vagyis azt az eseményt, amikor elhatározta, hogy le akar szokni. Van, akinél egy családi számonkérés, van, akinél egy bűncselekmény vezetett a döntéshez. Olyan is van, akire egy gondolat ijesztett rá: már ölni is képes lenne, hogy előteremtse a pénzt. Szinte senkinek nem ez az első kísérlete: pszichiáterek, intézetek, visszaesések soráról hallunk.

Az egyik résztvevő, János, 37 éves. Ő 12 éve küzd játékfüggőséggel. Nála a rulettgépek magyarországi elterjedése okozta a bajt. Addig, azt mondja, csak "szociális játékos" volt. Ritkán járt kaszinóba, és soha nem egyedül, hanem a barátaival játszottak egy-egy buli előtt. - Ahogy elterjedtek a játékgépek, sokkal könnyebb lett a hozzáférés. Már nem kellett kiöltözni, elmenni a kaszinóba - meséli. János szerint ez és egy nagyobb nyeremény volt az oka, hogy függő lett. - Megváltozott bennem valami, azt hittem, hogy felfedeztem egy jó szisztémát - mondja.

De az első nyereményt sokkal nagyobb veszteségek követték. Először kölcsönöket vett fel, aztán elkezdte eladogatni az értékeit, végül lopni kezdett. A családja előtt sokáig titkolta a függőségét, aztán ők is megtudták. - Meg kellett fogadnom előttük, hogy soha többé nem játszom - mondja. Fél évig sikerült is tartania magát, aztán visszaesett. Ezután egyre gyakoribb fogadalmak és egyre rövidebb szünetek következtek. János szerint a játékfüggőség ugyanolyan halálos kimenetelű lehet, mint a drogfüggőség. - Egy játékfüggő ismerősünk nemrég lett öngyilkos, és volt olyan, akit uzsorások öltek meg.

Azt mondja, hogy ő a GA-nak köszönheti, hogy nem jutott idáig. Testvére hívta föl a figyelmét az Anonim Alkoholisták mintájára szerveződött csoportokra. Három és fél éve ment le az első gyűlésre, azóta jár rendszeresen. - E program a szabadságra épül. Semmi nem kötelező, csak egy feltétel van: legyen meg a vágy a leszokásra.

János már gyűléseket is vezet, annak ellenére, hogy néhány hónapja volt egy kisebb visszaesése. Megint rulettezett pár alkalommal, de még időben abba tudta hagyni. Szerinte nincs tipikus játékfüggő, bár a férfiak körében gyakoribb ez a betegség, mint a nőknél. - Vannak 14-15 éves kiskamaszok is, akik lopással, autófeltöréssel szereznek pénzt játékteremre. Még nem tudják magukról, de bizony, ők is függők - mondja.

Az emberek többsége legalább egyszer kipróbál valamilyen szerencsejátékot. Amerikai vizsgálatok szerint körülbelül egy százalékukra ez akkora hatással van, hogy játékfüggők lesznek.

- Magyarországon körülbelül ötvenezren lehetnek érintettek - mondja Németh Attila pszichiáter. Hozzáteszi, hogy bizonyos rétegeknél az érintettség még magasabb lehet: az egyetemista, főiskolás fiúk körében például 3-4 százalék.

Németh Attila szerint Magyarországon egyértelműen emelkedik a betegek száma. - Akinek van hajlama erre, az megragadja a lehetőséget. Ha több a lehetőség, több lesz a beteg is - állítja. A pszichiáter szerint 1990 előtt a játékfüggőség nem volt probléma, azóta viszont évről évre többen kérnek segítséget emiatt.

Németh Attila úgy látja, hogy Magyarországon fejetlenség uralkodik a szerencsejátékok piacán, sok a feketén működtetett gép. Az pedig, hogy nemcsak kaszinókban, hanem kocsmákban, bárokban is lehet játszani, tovább ront a helyzeten. A pszichiáter szerint, ha csak színvonalas kaszinókban, 21 évesnél idősebbek játszhatnának, jóval kevesebb lenne a játékfüggő. Azt mondja, hogy ha nem szigorítanak a szabályokon, még több játékos lesz.

- Nem véletlenül üzemeltetnek ilyen sok gépet, nyitnak ilyen sok kaszinót: ez az egyetlen üzlet, ahol biztos a befektető nyeresége, hiszen a játékos csak veszíthet - teszi hozzá.

Leszokni nem könnyű. Évekig tart, míg valaki felismeri, hogy beteg, és a tapasztalatok szerint önerőből szinte lehetetlen leállni. Ami a kezelést illeti, Németh Attila szerint a GA-k sokat segíthetnek, de szakember nélkül még így is csak körülbelül ötszázaléknyi a leszokás esélye. Viszont kevés a szakember. - Olyan sok az alkoholista és a drogfüggő, hogy ők is elég munkát adnak az addiktológusoknak - teszi hozzá. Németh Attila szerint a bomba néhány év múlva robbanhat, akkorra lesznek igazán sokan a szerencsejátékok betegei.

De nem csak a szerencsejátékok okozhatnak függőséget. Németh Attilát sok szülő keresi meg azzal, hogy aggódnak a gyerekük miatt, aki folyton a számítógép előtt ül. Attól félnek, hogy ez is egyfajta függőség. A pszichiáter szerint, ha valakinek a számítógépes játék a hobbija, különösen, ha fiatal, még nem beteg.

- Bár - teszi hozzá - ez a hobbi járhat azzal a veszéllyel, hogy a gyerek nem tudja kifutni a lehetőségeit, nem bontakoztatja ki másfajta képességeit - teszi hozzá. Igazán nagy baj akkor lehet belőle, ha felnőttként is ez a legfontosabb az életében, ha a problémái elől menekül a játékba.

- Játékot, versenyt látok mindenben - ezt már a GA-gyűlés egyik résztvevője mondja. Nemcsak a rulett vagy a kártya jelent veszélyt számára, hanem a lottó vagy egy kaparós sorsjegy is. - Még a zárt intézetben is szerencsejátékokat szerveztem - meséli. Kísértés pedig mindenütt akad: azt mondja, hogy csak addig, amíg elért a GA-gyűlésre, útközben legalább kilenc helyen jutott eszébe, hogy hol lehetne játszani. Mégsem csábult el, a többiekhez hasonlóan úgy érzi, hogy már éppen eleget adott a játéknak.

- Ha akármi másba ennyi energiát és szenvedélyt fektettem volna, bármi lehetett volna belőlem - fogalmaz egyikük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.