Berlin biztosítaná a heroinisták napi adagját

Egy sikeres modellkísérlet alapján a német főváros kezdeményezte, hogy súlyos kábítószerfüggők az orvosi rendelőben juthassanak hozzá a receptre felírt tiszta heroinhoz - írta vasárnapi számában a Der Tagesspiegel című berlini lap.

Katrin Lompscher berlini szenátor, a Baloldal egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusa terjesztett elő egy javaslatot, amely szerint azok, akik legalább öt éve kábítószerfüggők, és túl vannak legalább két sikertelen elvonókúrán, az orvosi rendelőkben adathassák be maguknak az adagjukat; az ellátást a betegpénztárak ugyanúgy finanszíroznák, mint bármely más terápiát. Számítások szerint a német fővárosban élő nagyjából tízezer heroinfüggő három százaléka, vagyis körülbelül 300 ember felel meg ezeknek a feltételeknek.

Már a szövetségi parlament előtt van a kábítószerügyi törvény olyan értelmű módosítása, amely lehetővé tenné a módszer alkalmazását szerte Németországban, ezt azonban a keresztény uniópártok ellenzik, mondván, bármely terápia célja csakis a kábítószer-fogyasztás megszüntetése lehet.

Az elképzelés az, hogy azokat a kábítószerfüggőket, akiknél minden más módszer csődöt mondott, távol tartsák az utcán árult herointól. Ha a betegek rendszeresen megkapnák az adagjukat közvetlenül az orvostól, nem kényszerülnének rá, hogy bűncselekmények elkövetésével teremtsék elő a drog árát, ráadásul nem fenyegetné őket a HIV-fertőzés veszélye, mint ahogy egyébként a közös fecskendőhasználat miatt fenyegeti - érvelnek a Nagy-Britanniában, Svájcban és Hollandiában már egyébként ismert módszer hívei.

Németországban egyelőre csak egy modellkísérlet volt, igaz, az nagyon is meggyőző eredménnyel zárult Christian Haasen addiktológus szerint. Hét német városban - köztük Hamburgban, Münchenben és Kölnben - két éven keresztül összesen 500 kábítószerfüggőt láttak el orvosilag az adagjával, s zömük egészségi állapota javult, megközelítőleg normális életet tudott élni.

A heroinkúra ugyanakkor drága: évi 10 ezer eurót kóstál betegenként, vagyis négyszer annyiba kerül, mint a jelenleg bevett metadonterápia. Igaz, megtakarítást is eredményezne - mutatott rá Benedikt Lux, a Zöldek szakpolitikusa: miután visszaesne a szer megszerzése miatt elkövetett bűncselekmények száma, kevesebb lenne az eljárási - a rendőrség és a bíróságok működésével, illetve a fogva tartással kapcsolatos - költség, szakértők szerint ráadásul az orvosi felügyelet melletti heroinfogyasztással évente betegenként négyezer eurót takaríthatna meg a betegkassza, ennyibe kerül ugyanis a kábítószerfüggők drogfogyasztással összefüggő egyéb betegségeinek a gyógyítása. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.