Dominikába is ment pénz a MÁV Biztosítótól

Napokon belül átutal 660 millió forintot a pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesületnek a biztosító volt elnöke és társai ellen folyó nyomozás alatt eddig lefoglalt összegből.

A határozat már elkészült, ha Kiss Bálint és védője nem jelent be panaszt ellene, a vám- és pénzügyőrség napokon belül átutal 660 millió forintot a MÁV Általános Biztosító Egyesület számlájára abból a pénzből, amit az egyesület volt elnöke, Kiss Bálint és társai ellen folyó nyomozás keretében foglaltak le - értesült a Népszabadság.

Nincs hatással a kárkifizetések alakulására az a pénz, amit a VPOP most visszautal a MÁV Biztosítónak - mondta lapunknak Binder István. A PSZÁF szóvivője szerint ugyanis, amikor kiszámolták, hogy mekkora kárösszegre nem lesz fedezet az egyesületnél, már kalkuláltak a zár alá vont pénzekkel is. A MÁV Biztosítónál jelenleg mintegy tízezer darab függőkárt - azaz bejelentett, de még ki nem fizetett balesetet - tartanak nyilván mintegy kilencmilliárd forint értékben, s ennek nagyjából a felére nem nyújt fedezetet az egyesület vagyona. A zár alá vont forintok egy szempontból befolyásolhatják a kifizetéseket: minél hamarabb visszakapja ezeket az összegeket a MÁV Biztosító, annál gyorsabban juthatnak pénzükhöz a károsultak is - mondta Binder István. Az egyesület egyébként még most is fogadja a kárbejelentéseket, s a kifizetések is folyamatosan és rendben zajlanak - tette hozzá.

A VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága - mint korábban már többször beszámoltunk róla - tavasz óta nyomoz sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával Kiss Bálint, a MÁV ÁBE volt elnöke és társai ellen. Előzőleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete likviditási gondokat sejtve március óta vizsgálódott az egyesületnél. A VPOP nyomozása éppen a likviditási gondokat előidéző hiány okait kereste a nyomozás keretében és keresi még ma is.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2007. november 7. és 2008. március 28. között a MÁV Biztosító Volskbanknál vezetett számlájáról több mint 358 millió forintot utaltak át a Studio 2002 Bt. számlájára. A cégnyilvántartás szerint 1997 júliusa és 2005 szeptembere között Kiss Bálint volt a Studio 2002 képviselője, és 2006 januárjáig a lánya volt a kültag a cégben.

2008. április 2-án további 666 millió forintot utaltak át a biztosító számlájáról a Studio 2002 számlájára, majd - még ugyanazon a napon - ebből 355 milliót továbbutaltak Kis Bálint magánbankszámlájára, a többit pedig Kiss Melinda, Kiss Bálint lányának a számlájára.

Az 1997 novembere és 2008 márciusa között átutalt összesen 358 millió forintból Kiss Bálint - aki az egyesület vezetőjeként rendelkezett a számla felett -, 46 milliót készpénzben vett föl. 108 milliót továbbutalt a Gumislajos Kft.-nek, valamivel több mint 76 milliót pedig a Kritibo Bt.-nek. Másnap mindkét cég - költségeik levonása után - továbbutalta a MÁV Biztosító pénzét a Dominikában bejegyzett LVNT Corporation DO cég Ausztriában, az Anglo Irish Bank Austria AG-nél vezetett számlájára. (A vámőrség adatai szerint a dominikai cég nevében három magyar, T. Krisztina, T. Tibor és K. Lajos járt el.)

A vámőrség a nyomozás kezdetén - majd azt követően is folyamatosan - biztosítási intézkedést rendelt el a MÁV Biztosítótól különböző csatornákon a gyanúsítottak magánszámláira érkezett pénzekre. Ez - a nyomozás jelen állása szerint - összesen 666 millió forint, amit a vámőrség a már megszületett, de még nem jogerős határozat értelmében napokon belül (amint jogerőre emelkedik, amit kizárólag a gyanúsítottak panasza odázhat el) átutal a biztosító számlájára.

A vámőrség - az átutalásra váró 666 millió forinttal együtt - összesen egymilliárd 714 millió 203 ezer 843 forint értékben foglalt le készpénzt és ingatlanokat a gyanúsítottaktól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.