Szonda: megállapodott népszerűségi lista

Nyári csend, egy-két pontos változások jellemzik a politikusok közelmúltbéli megítélését. Sólyom László után szoros az élvonal: a második Szili Katalin és a hetedik helyen álló Gráf József között mindössze négy pont a különbség - néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2008 júliusában, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból.

Tekintse meg infografikánkat!>>>>

A megelőző hónap látványos változásai, amelyek Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet érintették, egyedi jelenségek voltak, nem folytatódtak. Orbán, ha nem is szerezte vissza korábbi népszerűségét a kiszivárgott gazdasági elképzelései miatt haragvó alacsony státuszú, nyugdíjas, községekben élő rétegek körében, a kevesek egyike, aki többletpontot gyűjtött. Gyurcsány nem tudta erősíteni júniusban érzékelt kedveltségét az idősebbek és a rossz munkaerőpiaci helyzetben lévők csoportjában. Ebben a hónapban nőtt a különbség Orbán és Gyurcsány között, de maradt egy olyan társadalmi csoport, ahol a kormányfő tartja a lépést a Fidesz elnökével: a 65 év felettieké - itt mindketten 40 pontosak.

A kisebbségi kormány májusban debütáló miniszterei közül Gyenesei István a legismertebb, jelenleg a lakosság négytizedének van véleménye róla. (Ez az arány sem elegendő arra, hogy népszerűségéről képet kapjunk. - A szerk.) Megítélésének ugyan vannak pártszimpátiák szerinti jellegzetességei, de ezek korántsem akkorák, mint a szocialista párthoz tartozó minisztereké. Amíg utóbbi tárcavezetők értékelésében az MSZP és a Fidesz híveitől kapott pontszámok különbsége 25-30 körüli, addig Gyeneseinél csak 11 pont (a kormánypártiaktól csak 37, az ellenzékiektől 26 pontot szerzett).

Az élvonal és a lista alsó része is meglehetősen szoros, statisztikai értelemben elenyésző, három-négy pontos különbségekkel jelentős eltérések adódnak a helyezésekben. Fodor Gábor és Gráf József csak négy ponttal marad le a második helytől. Ezek a differenciák nemcsak ebben a hónapban, hanem az elmúlt fél évben mindvégig megfigyelhetők voltak. Az adatok efféle stabilitásából és a kis pontszámkülönbségek folyamatos meglétéből egyértelműen következik, hogy amíg a közvélemény szemében Szili Katalin és Göncz Kinga a lista dobogósainak számítanak, addig Fodor és Gráf a tágabb értelemben vett élmezőnybe tartoznak. A rangsor végén is tapasztalunk hasonlót: Lendvai Ildikó 31 ponttal a középső tartományban található, míg a négy ponttal lemaradó Veres János a rangsor végére szorul. Kettejük indexkülönbsége nagyjából hónapok óta ugyanekkora, így kijelenthető: Lendvai a kedveltebb.

Az SZDSZ-elnökválasztás után a két érintettről alkotott vélemények nem változtak. Ahogy előtte, úgy most is Fodor Gábor áll jobban, pontszámai kicsivel mindig meghaladják a 40-et. Kóka János megítélése sem módosult, a lista végén valamivel 20 pont fölött alakul a népszerűségi indexe. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2008. július 18-25. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.