Afgán narko-korrupció

Egy volt amerikai vezető kormányügynök azzal vádolja az afgán elnököt és kormányzatát, hogy fedezi a kábítószer-csempészeket, és maga is érdekelt a kereskedelemben. Cikke vasárnap jelenik meg a The New York Timesban.

A vádat Thomas Schweich, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-ellenes irodájának volt vezetője fogalmazta meg, aki a múlt hónapban mondott le az iroda vezetéséről. Cikke vasárnap jelenik meg a The New York Timesban.

A narko-korrupció elérte az afgán kormány csúcsát - írta Schweich, aki két évig volt a kabuli amerikai nagykövetség vezető kábítószer-ellenes hivatalnoka. "Az igaz, hogy Karzai tálib ellenfelei a kábítószer-kereskedelemből szerzik a pénzüket, de így tesz sok híve is... A kabuli kormány hatalmának fenntartása az ópiumtól függ... Karzai ellenzi a letartóztatásokat és a mákültetvények kiirtását a pastu vidéken, ahol a hatalmi bázisa van" - állítja a volt ügynök.

Szerinte "Karzai úgy játszik rajtunk, mint a hegedűn... Az Egyesült Államok és szövetségesei harcolnak a tálibok ellen, Karzai barátai meggazdagszanak a kábítószer kereskedelméből, ő a gondjaiért a nyugatot hibáztatja, és 2009-ben újra fogják választani elnökké" - írta.

Schweich a Pentagont is bírálja, mert nem ad katonai támogatást a mák kiirtásához, mondván, hogy az majd másnak a feladata lesz a háború után. "A baj az, hogy a harc valószínűleg nem fog befejeződni, amíg a tálibok a drogból finanszírozhatják magukat - érvel, és hozzáteszi, hogy a brit katonaság még elutasítóbb a kábítószer-ellenes küldetéssel szemben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.