Szófiában fejeket követelnek

"Bulgária az engesztelő áldozata az Európai Unió belső folyamatainak" - reagált a brüsszeli döntésre Anton Kutev, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) titkára. A szocialista funkcionárius szerint nem mondhat le a kormány minden negatív brüsszeli dokumentum nyomán. Mindenesetre a hét végén összeül a három koalíciós párt vezetője: Szergej Sztanisev miniszterelnök, Szimeon Szakszkoburggotszki, a liberális NDSZV és Ahmed Dogan a (török kisebbségi) DSZP párt vezetője.

A koalíciós partnerek és a BSZP pártellenzéke fejeket követel a Bulgáriát ért megszégyenítő veszteség miatt. Ivajlo Kalfin külügyminiszter eközben a büntetőintézkedés jelentőségét és hatását értékelve azt mondta, nem érti miért csinálnak drámát az ügyből. Szerinte nincs ok arra, hogy a kormány ne töltse ki mandátumának idejét.

Az ellenzéki pártok a kormány lemondását és új választásokat követelnek. Dimitar Ivanov, Parvanov elnök volt közgazdász tanácsadója azt nyilatkozta az állami rádiónak, hogy a kormányzat egymilliárd eurótól fosztotta meg a bolgár népet és veszélyeztet további 11 milliárd uniós támogatást. Ez - mondotta - a lakosság életszínvonalát javította volna. Ivanov szerint a három párti kormánynak távoznia kell, mert a koalíció évei alatt Bulgária "Európában a korrupció és a bunözés jelképévé lett."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.