Sikeres mozgósítás a gárdisták ellen Szikszón

Hangos szóváltásokkal, de atrocitás nélkül fejeződött be a Magyar Gárda és a romák demonstrációja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón, a rendre legalább száz rendőr, köztük kommandósok vigyáztak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.


Egyszerre demonstráltak romák és a Magyar Gárda tagjai vasárnap délután a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Szikszón. A két tábort nem engedte egymás közelébe a rendőrség, körülbelül 20-30 méteres sáv választotta el a két tábort.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Gárda tovább folytatja azt a politikai ámokfutást, amelyet a politikai haszonszerzés vezényel. "Ezek az emberek hívásra mennek településről településre, és a Fideszhez közelálló polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők hívják meg őket" - jelentette ki.

A OCÖ elnöke úgy fogalmazott: a hazai cigányság a társadalmi béke megteremtésében érdekelt, ezért felszólítja Orbán Viktort, hogy vizsgálja felül ezeknek a polgármestereknek, alpolgármestereknek, képviselőknek a párthoz való kötődését. Ezeket az embereket ki kellene zárni a Fideszből - tette hozzá.

A cigány önkormányzat felhívására egyébként több száz, becslések szerint legalább ezer roma gyűlt össze Szikszó belvárosában, a helyszínen tagtoborzást tartó Magyar Gárda tagjai pedig a település egy másik részén gyülekeztek árpádsávos zászlóikkal. A rendőrség - mint azt Sulyok János encsi rendőrkapitány az MTI-nek elmondta - nem engedte egymás közelébe a két tábort.

A romáktól méltóságteljes viselkedést kért Kolompár Orbán, Lakatos Attila borsodi cigányvajda és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Ő egyébként az összegyűlt cigányságnak azt mondta: alkossanak egységet a romák, mert csak így tudják megvédeni jogaikat.

Iványi Gábor lelkész a Himnusz eléneklésére és közös imára kérte a a romákat, miközben az ellenoldalon Murányi Levente 56-os elitélt, a Magyar Gárda alapítója azt mondta: cigány honfitársainkat "felcukkolták, és ideszállították, hogy legyen kellő balhé."

Egyesek azt akarják, hogy anyagot gyűjtsenek az ellenünk folytatott perhez, pedig a Magyar Gárda semmiféle törvénybeütköző dolgot nem csinált, és nem csinál - tette hozzá.

Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón viszont úgy fogalmazott: "az a beteg politikai ámokfutás, amit a Jobbik a gárda ürügyén művel az országban, az azonos az 1944-es eszmével, megálljt kell ennek parancsolni."

Mint kifejtette: bízik abban, hogy szeptember elsején a bíróság kimondja a gárda feloszlatását.

Bár az OCÖ elnöke csendes, méltóságteljes demonstrációról szólt a sajtótájékoztatón, a tömegből többször is azt skandálták: "nácik, nácik!".

Dósa István, a Magyar Gárda országos főparancsnoka azt hozta fel: a Magyar Gárdát kitiltani sehonnan nem lehet, a gárda a rend és a törvényesség pártján áll, és a többségi társadalmat, a nemzetet szolgálja. "A gárda él és élni fog" - hangsúlyozta, miközben kihangosított beszédét a másik oldal is jól hallhatta.

Füzesséry József, Szikszó szocialista polgármestere az MTI-nek azt mondta: az abaúji városban a romák és a nem romák békében élnek egymással.
(MTI)

Mindenki vigyázzon magára!
Mindenki vigyázzon magára!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.