Százezres a magyar Wikipédia

Erdődi Simon egykori zágrábi megyés püspökről szóló, tegnap született cikk lett a százezredik a magyar Wikipédián - tájékoztatta lapunkat Gervai Péter szerkesztő. Ezzel a magyar a huszonkettedik azon Wikipédiák sorában, amelyek elérték a százezres cikkszámot. Tavaly februárban született meg egyébként az ötvenezredik magyar szócikk, azaz szűk másfél év kellett a duplázódáshoz.

A magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt, a szerbé 64 ezer szócikknél tart. Nyelvrokonaink közül a finnek 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van. Összehasonlításul: az 1897-ben elkészült A Pallas Nagy Lexikona 150 ezer, a Magyar Nagylexikon mintegy 150 ezer címszót tartalmaz.

A Wikipédia angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő lexikonja lett. Az angol mellett több mint 200 különböző nyelvű verzióját világszerte naponta több millió olvasó használja. A lexikon teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban, a teljes adatbázis szabadon letölthető.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el Gervai Péter kezdeményezésére. A környező országokban élő magyarok is aktívan bekapcsolódnak a fejlesztésébe, él magyar szerkesztő az USA-ban és a kirgiz fővárosban, Biskekben is. A netlexikon képeket, hangot és ábrát is tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható.

A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatos fejlesztés alatt áll, a résztvevők folyamatosan szerkesztik egymás munkáját. Ennek ellenére több olyan terület van, ahol a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Ám senki se tekintse kizárólagos forrásnak, mert pihentagyúak olykor direkt hibás adatokat töltenek fel.

A Wikimedia Alapítvány által gondozott magyar honlap is teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, a netes társadalom adományaiból és kisebb részben különböző pályázatokon nyert támogatásokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. A netes lexikon bírálói szerint megbízhatatlan, mert bárki beleírhat, mások a túlzott liberalizmusa miatt mondanak rá kígyót-békát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.