Egy kis Proustot napozáshoz?

Nem kell hozzá pluszköltség, csak egy kis önként vállalt többletmunka - állítják azok a megszállott könyvtárosok, akik Balatonalmádiban létrehozták az ország első strandkönyvtárát. A parton napozó vendégek tíz percen belül bármilyen könyvhöz hozzájuthatnak.

A balatonalmádi Wesselényi strandon bungalók sorakoznak egymás mellett. Rajtuk feliratok: büfé, étkezde, lángos, grillbüfé, strandkönyvtár. Ez utóbbi - ha nem is sokkoló - azért mégiscsak szokatlan. Nem is lehet más, mivel a felirat az ország első ilyen jellegű szolgáltatását hirdeti.

A minikönyvtárnak kialakított bódé ajtajában egy középkorú hölgy áll.

- Csókolom! Tessék mondani, Proust van? - próbálom provokálni a strandkönyvtárost. - Vagy esetleg James Joyce? Tudja mit, adjon inkább egy barokk eposzt! Tasso vagy Ariosto, mindegy.

A hölgy felhúzza a szemöldökét, a tekintetemet fürkészi. Próbálok szenvtelen maradni.

- Akkor barokk eposzt óhajtana? Kérem, jöjjön vissza tíz perc múlva, addigra itt lesz - feleli végül.

Mielőtt még intézkedne, bemutatkozom.

- Tényleg itt lett volna tíz percen belül - győzköd Cziráki Erzsébet, az ügyeletes strandkönyvtáros. - A rendszer igen egyszerű: ha valaki különleges kívánsággal jön, akkor mobilon felszólunk a 200 méterre lévő könyvtárba, és az egyik kollégánk gyorsan leszalad a kiválasztott kötettel.

A strandkönyvtár ötlete a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár megbízott igazgatójától, Sárai Annától származik. A 8800 fős tóparti városban ezer beiratkozott olvasó jár rendszeresen a könyvtárba, ám a nyári főszezonban - a nyaralótulajdonosoknak és a turistáknak köszönhetően - megduplázódik a forgalom. Ilyenkor este nyolcig tart nyitva a könyvtár.

- Nagyon sokan jöttek be délelőttönként azzal a felkiáltással, hogy kivennének valami olvasnivalót, mielőtt lemennének a strandra - mondja Sárai Anna. - Erről jutott eszembe, hogy tulajdonképpen mi is levihetnénk a partra a könyveket. Lesétáltam az önkormányzati strandra, ahol kiderült, hogy az egyik bódé üresen áll, nincs bérlője. Mikor kiderült, hogy milyen célra szeretném elkérni, ingyen odaadták a nyárra. Már csak azt kellett tisztáznom, hogy a kollégáim hajlandók-e segíteni.

A balatonalmádi könyvtár büdzséjében ugyanis nincs pluszpénz az extra szolgáltatásra. A bódé berendezését, a könyvek kiválogatását, átszállítását, a parti ügyelet megszervezését Sárai Anna munkatársai ingyen vállalták. Megszállottságból. Napokon belül bekötik az internetet is, akkortól már a strandról is elérhető lesz a könyvtári katalógus.

A strandkönyvtár a nyári főszezonban hétfőtől szombatig, déltől este hatig tart nyitva. A bódéban és az előterében bárki ingyen belelapozhat a polcokon található kötetekbe, folyóiratokba. Aki pedig el akarja vinni a napozóágyáig a könyveket - és egyébként nem látogatója a balatonalmádi könyvtárnak -, annak 300 forintért egy hétre érvényes olvasójegyet kell váltania. Cserébe a félig elolvasott köteteket a strandolás után nem kell leadnia, estére is hazaviheti.

Proust, Joyce vagy éppen barokk eposz persze nincs kint a polcokon.

- Leginkább szórakoztató, a kikapcsolódást segítő könyveket válogattunk - mondja Sárai Anna. - Például Agatha Christie-t, Rejtő Jenőt, romantikus regényeket, krimiket és rengeteg gyerekkönyvet. Ezenkívül német és angol nyelvű köteteket is, hogy a külföldi turistákat is becsalogassuk a bódéba.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy bár a balatonalmádiak voltak az elsők, mára már Keszthelyen és a Tisza-tónál is nyílt egy-egy strandkönyvtár. Almádiban az első tapasztalatok szerint napi negyven-ötven látogató fordul meg a bódéban, igaz, közülük csak kevesen iratkoznak be.

- Egyáltalán nem vagyok elégedetlen az érdeklődéssel - mondja Sárai Anna. - A kollégáimmal eleve abban állapodtunk meg, hogy az idei látogatólétszámtól függetlenül jövőre mindenképpen újra kinyitjuk a strandkönyvtárat. Tisztában vagyunk vele, hogy egyetlen szezon alatt nem lehet bevezetni a kulturális piacra egy ilyen szolgáltatást. Az emberek most még csak ismerkednek a dologgal. Nemsokára szeretni is fogják.

Kérésre barokk eposzt is szállítanak
Kérésre barokk eposzt is szállítanak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.