Apasági DNS-teszt

Magyarországon évente átlagosan háromezer apasági per zajlik, ami már önmagában is bizonyítja: az apaság kérdésében igen nehéz biztosra menni. A bíróság elé kerülő ügyekben általában nem százszázalékos megbízhatóságú módszerek (vérvizsgálattal, illetve a külső jegyek hasonlósága alapján) mondják ki a végső szót, az igen drága, a közelmúltig csak az Igazságügyi Orvosszakértői Intézetben végzett DNS-vizsgálatra csak ritkán kerül sor.

Az elmúlt hónapokban egy humán diagnosztikával foglalkozó magáncég is megpróbálta megvetni a lábát ezen a "piacon", abból kiindulva, hogy már a több ezer potenciális ügyfél töredékének a megszerzése is komoly üzletet jelenthet. Mint Berta István, az egészségügyi vállalkozás képviselője kérdésünkre elmondta, elsősorban azokat az ügyvédeket vették célba, akik rendszeresen vállalnak apasági ügyeket. A tényleges keresletre utal, hogy a 100-200 ezer forintos árak ellenére máris tíznél több megbízójuk akadt.

A DNS-profilanalíznisnek nevezett eljárás azon alapul, hogy az emberi kromoszóma egyes szakaszai sajátos, csak az adott emberre jellemző változatosságot mutatnak - az ujjlenyomathoz hasonlóan, de jóval nagyobb megbízhatósággal -, vagyis gyakorlatilag kizárható, hogy két ember DNS-profilja megegyezzen (kivéve természetesen az egypetéjű ikrekét.) Az ember testi sejtjeiben két kromoszómakészlet van: az egyik apai, a másik anyai eredetű, ami garantálja, hogy a jellemző kromoszómaszakaszokból kirajzolódó DNS-profil egyértelműen utaljon a szülőkre. A profilvizsgálattal elvileg mindkét szülő megnyugtató módon azonosítható, bár az anya személye - az elcserélt csecsemőket leszámítva - általában amúgy sem lehet kétséges. Ugyanezzel a módszerrel egyébként a nagyszülői, testvéri, illetve ikerkapcsolatokat is fel lehet térképezni, ami adott esetben elveszett rokonok megtalálását, vagy épp örökösödési ügyek tisztázását is segítheti.

Az apasági vizsgálatot a (feltételezett) apától és a gyerektől vett haj-, vér- vagy szájnyálkahártya-mintákkal lehet elvégezni, adott esetben akár postai úton beérkezett minták igénybevételével. Utóbbi révén "távdiagnosztikára" is van lehetőség: a magyar céghez - a relatíve alacsonyabb árak miatt - már Angliából, Hollandiából is érkeztek megrendelések.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.