Huszonöt éves a New Yorki Magyar Színház

A tengerentúli magyar kultúra egyik legrégebben fennálló intézménye, a New York-i Magyar Színház, immáron  a 25 .évadját kezdi meg az idén ősszel. A 2008/2009. évad  nagy dobása lesz “Jeruzsálem fölött nevetnek az angyalok “ című regényből készült  dráma őszi bemutatása.

A tengerentúli magyar kultúra egyik legrégebben fennálló intézménye, a New York-i Magyar Színház, immáron  a 25 .évadját kezdi meg az idén ősszel. A jeles évfordulót felhasználva a színház vezetősége úgy döntött, hogy  hamarosan megnyitják budapesti képviseletüket, az anyaországi művészeti kapcsolatok erősítésére.

-  Elsődleges célunk a new yorki magyarság identitásának megtartása, az anyanyelv megőrzése. Az amerikai- magyar színjátszásnak és a színész egyesületeknek már csaknem százéves múltja van az óceán másik oldalán - mondta Kovács Szilvia színésznő, az intézet igazgatóhelyettese.

A New York-i Magyar Színház kettős kötődéseit megtartva rendületlenül járja Észak- Amerika nagyvárosait Los Angelestől Clevelandig,  Déryné szekerét tolva mindenhová, ahol csak magyar közösségek élnek. A társulat tagjai kint élő, illetve az Egyesült Államokban született művészek, közülük is kiemelkedik tehetségével a philadelphiai Lendvay Gabriella operaénekesnő. Az intézetvezető Kovács Szilvia sem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen felbukkant a" New Yorki Helyszínelők "-ben, az Oliver Stone által rendezett “ Word Trade Center” –ben, valamint az itthon is vetített  Sopranos sorozatban. A fiatal színésznő kettős életet él: két nyelven és két színházi kultúrában dolgozik egyidejűleg.

A 2008/2009. évad  nagy dobása lesz “Jeruzsálem fölött nevetnek az angyalok “ című regényből készült  dráma őszi bemutatása, mely a háború előtti Makó kisvárosi életén keresztül, egy szétszórodott  zsidó család sorsát mondja el napjainkig, egy női napló keretein belül.


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.