Távirati stílusban

Cseh-amerikai keretszerződések

Csehország és az Egyesült Államok külügyminiszterei a jövő kedden Prágában aláírják az amerikai radar csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést - közölte cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva csütörtökön a CTK hírügynökség. (MTI)

Palesztin nagykövetnek tilos a belépés

Az izraeli hatóságok június 19-én meggátolták, hogy a Magyar Köztársaságban akkreditált rendkívüli és meghatalmazott palesztin nagykövet, Ahmed Abdelrazek belépjen a palesztin megszállt területekre - tudatta közleményben a Palesztin Nemzeti Hatóság budapesti képviselete. A nagykövet Jordániából szeretett volna belépni francia útlevéllel, az izraeli hatóságok a tiltás okát nem közölték. A nagykövet többször lépett a palesztin területekre az elmúlt években, legutóbb Sólyom László köztársasági elnök látogatásakor, az idén februárban. (Munkatársunktól)

Medvegyev bírálta az ENSZ-főtitkárt

Dmitrij Medvegyev szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár túllépte hatáskörét azzal, hogy egyoldalúan, a Biztonsági Tanácsot megkerülve döntött a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) hatáskörei jelentős részének átruházásáról az Európai Unió koszovói missziójára. Az orosz elnök hangsúlyozta: az ENSZ-főtitkár nem hozhat egyoldalúan olyan döntéseket, amelyek a BT hatáskörébe tartoznak. (MTI)

Abramovics már nem csukcs kormányzó

Felmentette az orosz elnök Roman Abramovics milliárdost az orosz Távol-Keleten elterülő Csukcsföld autonóm körzet kormányzói tisztségéből, "az érintett kérésének eleget téve" - jelentette be a Kreml. A milliárdos 2000 óta volt a terület kormányzója. Átszámítva több száz millió eurót fordított a régió infrastruktúrájának javítására. (MTI)

Felmentett szerb főkonzul

Felmentették tisztségéből Szerbia New York-i főkonzulját, mert egyik beosztottja segített abban, hogy egy szerb állampolgár, aki ellen rendőrségi eljárás kezdődött az Egyesült Államokban, hazameneküljön, s ezzel diplomáciai bonyodalmat okozzon. A belgrádi kormány által hozott döntés értelmében a főkonzulnak haladéktalanul vissza kell térnie Belgrádba, a helyettes konzul ellen pedig fegyelmi eljárás indult. (MTI)

Kubai figyelmeztetés Washingtonnak

Kuba figyelmeztette az Egyesült Államok havannai képviseletét, hogy nem tűri "a lázító, a kubai forradalom ellen irányuló magatartás finanszírozását és szervezését". A kubai külügyminisztérium nyilatkozata szerint, az Egyesült Államok képviselői mobiltelefonokat, számítógépeket és pénzt adtak ellenzéki aktivistáknak, s "provokatív akciókra" biztatták őket. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.