Vesztésre áll a szerencsejátékosok gyógyítása

Több tízezerre becsülik a szerencsejáték-függőket Magyarországon. Néhány éve külön részleggel és új terápiás módszerrel várták őket a Nyírő Gyula Kórházban, de egy vita miatt a részleg megszűnt. Bár a vita tárgya régen nem aktuális, a program nem indult újra, holott a probléma aktuálisabb, mint valaha.

- Több beteget fogunk kigyógyítani kóros játékszenvedélyéből, mint amekkora esélye van egy szerencsejátékosnak a nyerésre - ezzel nyitották meg 2003-ban Magyarország első játékszenvedély-betegekkel foglalkozó kórházi részlegét a Nyírő Gyula Kórházban. Huszonhét ágy várta a nyerőgép-, kártya- vagy kaszinófüggőket.

A gyógyítást egy, korábban csak alkoholbetegeknél alkalmaztott módszerrel kezdték. Lényege, hogy a betegek két hónapig folyamatosan az osztályon vannak, szigorú szabályok és az általuk óráról órára kitalált napirend keretei között. Ebben szerepelt egyéni és csoportfoglalkozás, videózás, írás: a legfontosabb az volt, hogy tartsák magukat a napirendhez.

Két és fél év alatt több mint 260 beteget láttak el, a gyógyulási arány harmincszázalékos volt. Németh Attila pszichiáter, az osztály akkori vezetője szerint ez igen jó eredmény, mert kezelés nélkül a betegeknek csak alig 1-2 százaléka gyógyul meg. Nagy részük a kezelés után sem maradt magára: többen csatlakoztak az Anonim Alkoholisták mintájára szerveződött Névtelen Szerencsejátékos csoportokhoz.

Aztán 2006-ban az orvosok egy ügyeleti idővel kapcsolatos vita miatt felmondtak, a részleg pedig - szakemberek híján - megszűnt. Néhány hónappal később a vita tárgya aktualitását vesztette, de ekkorra a részleg már a múlté volt.

Csorba Csilla adjunktus, az osztály korábbi orvosa sajnálja, ami történt, különösen, mert éveket töltöttek a módszer kidolgozásával, az előkészületekkel, a személyzet betanításával. Úgy látja, most még nagyobb szükség lenne egy ilyen helyre.

- Egyre többen játszanak szerencsejátékokat - állítja. Csorba Csilla szerint a szerencsejáték divatosabb lett, nagyobb reklámot is kap, mint korábban.

A hobbiból úgy lesz betegség, hogy egyre fontosabb lesz a játék. A játékosok egyre gyakrabban és nagyobb összegekkel játszanak. Ugyan többször is megpróbálják abbahagyni, de ingerlékenyek, rosszkedvűek lesznek, ha nem játszhatnak. Végül minden mást kizárnak az életükből. Hazudozni kezdenek a családtagjaiknak és barátaiknak, kölcsönöket vesznek fel, rosszabb esetben lopnak. E ponton már elképzelhetetlen a játék feladása segítség nélkül.

Ma mindössze 2-3 helyen foglalkoznak játékfüggőkkel, de sehol nincs külön osztályuk annyi fölkészült szakemberrel, mint amennyi a Nyírő Gyula Kórházban volt.

Hogy hányan lehetnek a játékfüggők Magyarországon, csak becsülni lehet. Szakemberek szerint az emberek fél-egy százaléka érintett. Németh Attila szerint itthon körülbelül 50 ezren vannak. Többségük húszas, harmincas éveiben járó férfi. Segítség nélkül nem sok esélyük van, hogy újra szerencsejáték nélkül éljenek.

- Ezek az emberek csak két esetben nem tudják abbahagyni a játékot: ha nyerésre állnak vagy ha vesztésre - mondja Németh Attila.

A beteg képtelen kiszállni a játékból
A beteg képtelen kiszállni a játékból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.