E-cégbejegyzés: vizsga élesben

Mától csak elektronikus úton lehet benyújtani a cégalapítási és változásbejegyzési kérelmeket. A cégbíróságok elméletileg felkészültek a váltásra, ám az új rendszer tesztelésére már nem maradt idő, így vizsgázni - szó szerint - a gyakorlatban fog.

A cégbíróságok informatikai rendszerét ugyan felkészítették a ma életbe lépő változásokra, a fejlesztések azonban csak az utolsó pillanatban készültek el, így a tesztelésre már nem maradt idő. Ezért csak a gyakorlatban derülhet majd ki, ha valami nem megfelelően működik - mondta lapunknak Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, aki szerint szükség volt az átállásra. Hiszen - bár a cégbejegyzési és változási kérelmeket 2005 szeptembere óta be lehet nyújtani elektronikus úton is - a beadványok több mint felét még az utóbbi három hónapban is papíron adták be, melyek feldolgozása sok időt vesz igénybe.

Tehát mától két fontos változás lép hatályba a hazai cégeljárási rendszerben: egyrészt vállalkozást bejegyeztetni vagy annak adatait megváltoztatni ezentúl csak elektronikus úton lehet, másrészt az úgynevezett egyszerűsített eljárás keretében akár egy óra alatt is alapíthatunk társaságot. A papíralapú ügyintézés megszűnésével - amellett, hogy ezentúl nem kell sorban állni a cégbíróságokon - a cégeljárások sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válnak. A ceginformacioszolgalat.irm.gov.hu honlapról elérhető intelligens nyomtatványok például - az APEH elektronikus bevallási rendszerének nyomtatványaihoz hasonlóan - segítik az ügyfelet a kitöltés során, és figyelmeztetnek az esetleges hibákra. Az intelligens nyomtatványokban szereplő adatokat a cégbíróságok automatikusan át tudják vezetni, így a feldolgozás csupán néhány pillanatig tart, míg korábban a beérkezett nyomtatványok adatait kézzel kellett bevinni a rendszerbe.

Az egyszerűsített cégbejegyzésre tavaly szeptember óta van lehetőség, ám az eddigi két nap helyett mától egy óra alatt kell bejegyezni a társaságokat. Amennyiben a cégbíróság valamiért nem végez ilyen gyorsan, akkor a bíróság vezetőjének legkésőbb egy munkanapon belül hivatalból intézkednie kell a bejegyzési kérelem elbírálásáról. Ha az ügyintézési határidő eredménytelenül telik el, akkor a cégbejegyzés a következő munkanapon automatikusan létrejön. Az egyszerűsített cégbejegyzés egyébként elsősorban abban különbözik a hagyományostól, hogy ebben az esetben a vállalkozás alapítói társasági szerződésként a cégtörvény mellékletében elhelyezett szerződésmintát alkalmazzák. Céget természetesen továbbra is be lehet jegyezni hagyományos módon, ebben az esetben a cégbíróság ráér 15 napon belül elbírálni a kérelmet.

Lényegesen gyorsabb ügyintézést vár az új rendszertől Réti László. A Magyar Ügyvédi Kamara elnökségi tagja szerint az ügyvédek felkészültek a váltásra, és mostanra minden technikai feltételét biztosították az elektronikus ügyintézésnek. Réti szerint azon a bemutatón, melyet a kamara képviselőinek tartottak, a rendszer jól szerepelt, egy egyszerűsített cégbejegyzési kérelem feldolgozása például alig két percig tartott, ám ettől függetlenül tagjaiknak azt ajánlották, hogy ha nem muszáj, a rendszer elindítását követő első tíz napban még ne adjanak cégbejegyzési vagy változási kérelmet a cégbíróságokra.

Sor a tegnapi kánikulában a Fővárosi Cégbíróság előtt. Maradtak a régiben
Sor a tegnapi kánikulában a Fővárosi Cégbíróság előtt. Maradtak a régiben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.