Burokban élő magyar bloggerek

Az internet a szabadság médiája. Ott is, ahol börtön fenyegeti a véleményét közlő bloggert. Budapesten gyűltek össze a cenzúra ellen küzdő netezők. Magyar társaikat kevéssé érdekelte a konferencia: nálunk nem fél, akinek van mondanivalója.

Bloggerek nemzetközi csúcstalálkozóját tartották pénteken és szombaton Budapesten. A GlobalVoicesOnline.org képviselői, bloggerek, újságírók, fordítók a világ minden tájáról érkeztek ide azért, hogy megoszszák tapasztalataikat, és újakat szerezzenek.

Csermely Ákos, a Média Hungária vezetője és a rendezvény magyar szervezője elmondta, a Global Voices még decemberben küldött e-mailt különféle szervezeteknek, hogy helyszínt keresnek az idei konferenciájuknak. - Megvolt a magam célja azzal, hogy idehívtam őket - mondja -, szerettem volna kiugrasztani a magyar bloggereket az énközpontúságból. Amit nagyon sajnálok, hogy végül a magyarokat nem érdekelte igazán a rendezvény.

A Global Voices Online honlapot 2004-ben alapította egy amerikai internetes vállalkozó, Ethan Zuckerman és egy újságíró, Rebecca MacKinnon. A "bloggyűjteménynek" több mint száz bloggere van Kínától kezdve a Fidzsi-szigeteken át egészen Makedóniáig és Szerbiáig, akik azért írnak, hogy megváltoztassák az országukról alkotott nemzetközi képet. A honlap létrehozta szervezet célja, hogy a fejlődő, a nehéz politikai helyzetben lévő vagy éppen csak kevéssé ismert országok képviselői mutassák be mindennapjaikat nemzeti ünnepeiket, politikai választásaikat.

Kérdésünkre, hogy ha a magyarok nagy része csak személyes naplóvezetésre használja a blogot, akkor mi vonatkozik ránk a konferenciából, Solana Larsen, a Global Voices egyik szerkesztője és a találkozó másik szervezője azt válaszolta, a blog semleges eszköz, nem tehet róla, ha az emberek komoly vagy komolytalan dolgokra használják. Lehet, hogy százból csak egy lesz mérvadó, a lényeg, hogy lehetőséget ad. És szabadságot, ami nagyon fontos, főleg ott, ahol kevés van belőle. Úgy látszik, a magyaroknak van.

A Global Voices képviselőinek blogjai sokszor az utolsó lehetőséget jelentik a megszólalásra, a vélemények kifejezésére olyan országokban, ahol nagy a szegénység, a kormány cenzúrázza a világhálót (is), vagy megfelelő internet-hozzáférés sincs. A konferencián többször is elhangzott, a bloggerek civil újságírók, akiknek a hivatásosokkal együttműködve kell megváltoztatniuk a hagyományos újságírást.

A civil újságírók "helyszíni riportjait" sok országban nem engedik "leközölni". Kínában börtönbe is zárhatják a kormány ellen blogolókat. Folyamatos az internetcenzúra, ezért a blogokat külföldi szerverekre telepítik, hogy elérhetők legyenek. A kínai netezők számára sokszor így sem olvashatók, az állam meg tudja akadályozni, hogy a honlapot behívják a gépükre.

A budapesti konferencián megoldásként javasoltak egy új szoftvert, a "Tor"-t, amely központi IP-címeket megadva védi az internetet böngészők személyes adatait, azaz a cenzor nem tudja megállapítani, vajon Kínában van-e a számítógép.

Az internet természete szerint terjed, és vele a szabad gondolat, de nemhogy kevesebb, inkább egyre több helyen lép föl ellene az állam. - Mind több országban cenzúrázzák, amióta az internet politikai tényező lett - mondja Mathilde Le Coz, a Újságírók Határok nélkül szervezet képviselője -, ki politikai okokra, ki szerzői jogokra hivatkozva korlátozza az internetezők szabadságát.

Venezuelában szinte csak a blogokon keresztül beszélnek az emberek a politikai véleményükről, mert elnökük, Hugo Chávez uralja a mai napig az összes hagyományos médiát. Bolíviában az őslakosok blogokon mutatják be kultúrájukat. Madagaszkár pedig azért küzd, hogy legyen széles sávú internetjük a felhasználóknak, ne csak a Madagaszkár című rajzfilmből ismerjék a világon a sziget nevét. Egy onnan való blogger arról beszélt, milyen álszent a hírpiac: az Ivan hurrikán ugyanolyan erősségű volt, mint a hírhedt Katrina, ugyanazon a napon söpört végig a szigeten, amelyiken Koszovó bejelentette függetlenségét. Természetesen, Ivanról senki sem tud.

A magyar felhasználóknak talán eszébe sem jut, mekkora szerencséjük van, hogy böngészés közben nem kell elrejteni IP-címüket, nincsenek az állam által blokkolt oldalak, nem cenzúrázza senki a blogokat, és senki sem törli le a honlapokat azért, mert politikai véleményt tartalmaznak. Ezért is válaszolták sokan Csermely Ákos meghívására: nem vesznek részt a konferencián, mert "nincs benne semmi magyar vonatkozás".

Szerintünk sincs.

Az anti-cnn.com bloggere szerint a hivatásos médiák gyakran manipulálják a fotókat. A jobb oldali eredeti képből kivágott bal oldali - bár drámaibb - felvétel másként értelmezi a történteket
Az anti-cnn.com bloggere szerint a hivatásos médiák gyakran manipulálják a fotókat. A jobb oldali eredeti képből kivágott bal oldali - bár drámaibb - felvétel másként értelmezi a történteket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.