Civil szolidaritás E. Zsanettért

Szolidaritási kampány kezd kibontakozni a tavaly májusban állítása szerint rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett mellett. Egy senki által nem jegyzett blogon június elsején aláírásgyűjtés kezdődött.

Az aláírók az E. Zsanett ügyében folytatott - részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntetett - ügyészségi nyomozás felülvizsgálatát követelik: "indítsanak új nyomozást az erőszak tárgyában, ezúttal a katonai ügyészség bevonásával".

A kezdeményezők sürgetik a Btk. szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos rendelkezéseinek módosítását, igazságot követelnek E. Zsanettnek és vele együtt minden erőszakot elszenvedő honfitársunknak.

E. Zsanettet vallomása szerint tavaly május 4-én a Múzeum körúton igazoltatást színlelve megállította öt rendőr, majd azzal az ürüggyel, hogy vérvételre viszik, autójukba ültették, egy közeli sötét utcába vitték, és ketten megerőszakolták. Később hazáig kísérték, és még húszezer forintot is kértek tőle, hogy ne jelentsék fel, amiért nem voltak rendben az iratai.

Egy hónappal később sikerült azonosítani a feltételezett elkövetőket, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat öt beosztottját. Több hónap múlva a nemi erőszak gyanújával indított nyomozást bűncselekmény, a vesztegetésért indult eljárást pedig bizonyítékok hiányában megszüntették.

E. Zsanett ragaszkodik a maga igazához. Mivel a Fővárosi Főügyészség elutasította a nyomozás megszüntetése ellen benyújtott panaszát, jogi képviselőjével, Tuza Péter ügyvéddel pótmagánvádlóként bíróság elé állítja a felmentett rendőröket. (A bíróság befogadta a pótmagánvádat.)

A Zsanettel szolidaritást vállalók blogjában jelentette be Bagdy Emőke kriminálpszichológus szakértő, hogy viszszaadja igazságügyi szakértői igazolványát, mert "ilyen (i)gazságszolgáltatásnak ő nem szakért többé".

A szaktekintélynek számító Bagdy Emőke Tuza Péter felkérésére készített szakvéleményében azon meggyőződésének adott hangot, hogy E. Zsanett igazat mond, nem torzítja el a történteket: a lányt megerőszakolták. Az ügyészség nem vette figyelembe a szakvéleményét, álláspontjuk szerint ugyanis a szakértő "túlterjeszkedett a hatáskörén". Tuza Péter szerint azonban az akkor nagy port kavart szakvélemény okirati bizonyítékként még felhasználható, és Bagdy Emőke a vád, vagyis E. Zsanett tanúja lehet a bíróságon. Az ügyészség nem nyilatkozik: a nyomozás megszüntetésekor részletesen kifejtették álláspontjukat, és mivel ma már nincs ügy, legalábbis olyan, amelyben az ügyészség érintett volna, nincs miről véleményt alkotniuk.

Meg kell azonban jegyezni: azt, hogy E. Zsanettet nem erőszakolták meg, így, közvetlenül, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség sem mondta ki. Az eljárást azzal zárták le, hogy ott, úgy és akkor, ahogy azt E. Zsanett elmondta, a nemi erőszak nem történhetett meg. Arra a kérdésre azonban még senki nem adott választ, hogy máshol, máskor, máshogy megtörténhetett-e.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.