Különadóval szoktatnak le a dohányzásról

Különadóval próbálja a dohányosok kedvét végképp elvenni a füstöléstől New York állam, amely keddtől 85 százalékkal, csomagonként 1,25 dollárral emelte a cigarettára kivetett közterhet. A 200 forintnyi új pluszteherre együtt egy doboz cigarettáért már 8-10 dollárt (1300-1600 forint) kérnek a nagyvárosban, amely ezzel csúcstartó az Egyesült Államokban. Richard Daines, New York állam egészségügyi biztosa azt reméli, hogy az áremelés hatására 140 ezer dohányos hagy fel szenvedélyével, és ami ennél is fontosabb, negyedmillió fiatal nem szokik rá cigarettára. 

A városi elöljárók „életek százezreit megmentő döntésként” aposztrofálták az adóemelést, Michael Bloomberg polgármester pedig június 2.-át a leszokás napjává nyilvánította – jelenti a UPI.. Bloombergnek rutinja van az adóemelésben, hiszen hat éve 1,5 dollárral emelte a cigaretta csomagonkénti közterhét, ám szakértők szerint nem ez, hanem a dohányzásra engedélyezett helyek drasztikus csökkentése vezetett szenvedélybetegek számának látványos csökkenéséhez.

A dohányosok büntetőadóról beszélnek, s ha megtehetik, más államból küldetik el majd maguknak a füstölnivalót. Egyes politikusok szerint más megoldást kell találni a dohányzás visszaszorítására. Anthony Weiner republikánus szenátor - aki már a jövő évi polgármester-választásra készül -, kifejtette: az adóemelés többletpénzt nem hoz, ellenben a csempészetet erősíti, ami viszont a terrorista szervezetek bevételi forrásait táplálja. Emlékeztetett arra a most kiadott washingtoni jelentésre, amely másfélmilliárd dollárra becsüli a Hezbollah cigarettacsempészetből származó tiszta bevételét 1996 és 2000 között.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.