A három ember

Tételezzük fel, hogy van Magyarországon olyan ember, aki előítéletek nélkül hajlandó figyelni a két nagy és a két kicsit párt tevékenységét, azaz indulatmentesen, csak és kizárólag a saját józan eszére hallgatva foglal állást politikai kérdésekben. Tételezzük fel, hogy nem egy ilyen ember van, hanem legalább három, de aztán álljunk meg, ne rohanjunk semmiképpen tovább, mert az már science fiction lenne.

Mire következtetne ez a (három) ember az elmúlt időszak két zárt körben elmondott politikai beszédének kapcsán, ha nem arra, hogy ebben az országban vezető politikus kizárólag akkor mond igazat, ha egészen biztos benne, hogy sikerül titokban tartania, egyébként pedig hazudik, mint a fogságba esett partizán.

Nem hiszem, hogy Orbán Viktor mostani megnyilatkozása egyéb szempontokból párhuzamba állítható Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével, de ebben a vonatkozásában mindenképpen: van egy igazság a széles és hülye néptömegeknek, meg van egy a körnek.

Gyurcsány Ferenc beszéde azért nem váltott ki nagyobb felzúdulást a szocialista törzsszavazók körében, mert a "mi Ferink jobban tudja, mit kell elmondani nekünk, és mit nem", míg Orbán Viktor erőteljes gazdasági intézkedéseket előre jelző megnyilatkozása azért lesz visszhangtalan a magukat nemzetinek nevező szavazók berkeiben, mivel a "mi Viktorunk jól tette, hogy nem mondott igazat a kommunistáknak, felőlünk pedig azt csinál, amit akar". Csak a bizonytalan közép eközben átsodródott jobboldalra.

Abban tehát könnyen igaza lehet Orbánnak, hogy az ő megszorításait könnyebben lenyelik majd a jelenleg többségben lévő Fidesz-szavazók, főleg ha olyan beruházásokat céloz meg, amelyeket eddig is (jaj, biztos jogtalanul és rosszindulatúan) politikai pénzmosodának vagy egyszerű szerencsétlenkedésnek és pazarlásnak tartottak sokan, mint a metrót vagy a sztrádaépítéseket, illetve odacsaphat a legvédtelenebb rétegnek, a nyugdíjasoknak, őket már úgyis Schmuck Andor mozgatja, hát majd most megkapják a magukét.

A három ember pedig majd várja, kiszivárog-e valami igazság valahonnan.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.