Negyvenmilliárd jut Záhony fejlesztésére

Még az idén megkezdődik a záhonyi gazdasági körzetben a Fényeslitke-Komoró intermodális logisztikai központ 4,4 milliárd forintos fejlesztése, a körzet ezzel együtt összesen 38 milliárdos fejlesztéshez jut 2010-ig - jelentette be Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Zrt. nemrégiben kinevezett vezérigazgatója.

Ezen belül az áruátrakó, -feldolgozó és -raktározó területen belül a vasúti infrastruktúra fejlesztésére 12 milliárd, a közútira 7,9 milliárd forint jut. Az ipari logisztikai területek 4,4 milliárdot nyerhetnek költségvetési forrásból, részben pályázat útján. A kiegészítő szolgáltatásokra pályázat révén 4,1 milliárdot lehet fordítani, míg a településrendezési tervek elkészítésére 840 millió áll rendelkezésre. Kálnoki Kis Sándor, a záhonyi fejlesztés miniszterelnöki megbízottja kiemelte: az unió keleti határán Bresztben cserélődik ki az áruk 48 százaléka, míg Ágcsernyőre és Záhonyra 23-23 százalék jut. Záhonyon tavaly hatmillió tonna áru haladt át vasúton, hárommillió tonna pedig kamionokban. A legóvatosabb becslések szerint 2015-ig a forgalom 60 százalékkal emelkedik.

Az átrakókörzetben ki kell cserélni a széles nyomtávú síneket, és meghosszabbítják a pályát is. Az évi 140 ezer kamiont pedig 2010-ig a településeket elkerülő utakra vezetik. Nagy Sándor, az RFH Zrt. elnöke a tájékoztatón bemutatta azokat a hiteleket, amelyek az uniós utófinanszírozás miatt a nyertes pályázók kiadásait hivatottak "előfinanszírozni". A Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. legfeljebb 15 millió forint kölcsönt nyújt e célra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.