Ultimátum a BKV-nak

Költöznie kell a BKV-nak a Bogdáni úti végállomásról, különben a terület tulajdonosa azt egyszerűen lezárja. Egy régi telekkönyvi malőr miatt a telek egy kft.-hez került, amelybe egy liechtensteini ingatlanfejlesztő offshore cég is bevásárolta magát.

Ultimátumot adott a Bogdáni úti buszpályaudvar miatt a BKV-nak a terület tulajdonosa; a közlekedési vállalatnak június végéig kell kiköltöznie a csaknem harminc éve épült pályaudvarról, amely egy akkori telekkönyvi baki miatt magántulajdonba került. Ha a megadott határidőre nem üríti ki a területet a főváros és a BKV, a cég kész önhatalmúlag lezárni a buszpályaudvart, méghozzá teljesen jogszerűen - értesült lapunk.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a 6-os, 86-os és 118-as busz végállomása alatti telek körüli huzavonát egy 1979-es földhivatali malőr okozta; a buszpályaudvar kialakításához, valamint a kaszásdűlői lakótelep néhány utcájának kiépítéséhez akkor az állam kisajátított két, az egykori Expressz Diák Utazási Iroda tulajdonában lévő telket. Az Expresszt akkori áron egymillió forinttal kártalanították is, de az érintett ingatlanokra vonatkozó kezelői jogát elfelejtették törölni. Az Expressz jogutódja a két ingatlant tíz évvel ezelőtt apportálta az Estivo Kft.-be. A főváros 1999-ben bíróság előtt akarta érvényesíteni az igazát, hétévnyi pereskedés és egymásnak ellentmondó ítéletek után azonban az a jogerős döntés született, hogy a kft.-t illeti a telkek tulajdonjoga, az azokra vonatkozó birtokállapotokat pedig vissza kell állítani, ami a buszpályaudvar lebontását és a környező utcák megszüntetését eredményezné. Mivel a BKV csaknem harminc éve jogcím nélkül használja a magántulajdonú ingatlanokat, az Estivo azok használatáért visszamenőleg nagyjából egymilliárd forintot követel a fővárostól. A városháza korábban fontolgatta, hogy a szakértői számítások szerint félmilliárdot érő telkekért cserébe odaadja a cégnek a Tétényi úti üzletközpontot, a Fővárosi Közgyűlés azonban elhalasztotta az erről szóló döntést.

Bár a cég nyitott volt arra, hogy csereingatlant fogadjon el a fővárostól, annak visszakozó döntése miatt most ultimátummal élt, amely alapján a buszvégállomásnak el kell költöznie, különben június végétől jogos tulajdonosként egyszerűen lezárják annak területét.

Úgy tudjuk, a főváros végül azért nem ment bele az ügy ingatlancserével történő megoldásába, mert a Tétényi úti üzletközpont értékét akár meg is duplázhatja, ha elkészül a 4-es metró, amelynek megállója éppen a létesítmény mögött helyezkedik el. A városházán azt is felvetették, hogy a BKV vizsgálja meg, szüksége van-e egyáltalán a Bogdáni úti buszvégállomás teljes területére, vagy összébb tudja magát húzni. Úgy tudjuk, a fővárosban felmerült, hogy a buszpályaudvart kissé arrébb, a Szentendrei úti hipermarket parkolója helyére telepítsék át, ez ügyben meg is indultak a tárgyalások. A buszforduló átköltöztetése egyébként csaknem egymilliárd forintba kerülne.

Szerettük volna megtudni az Estivo Kft. véleményét is az ügyről, annak ügyvezetőjét, Horváth István Viktort azonban nem tudtuk elérni, mert külföldön tartózkodik. A csaknem 120 millió forintból, döntően nem pénzbeli hozzájárulásból alapított kft. székhelye egy Havanna-lakótelepi, negyedik emeleti lakásba van bejegyezve. Az Estivo nevén a tudakozó szerint nincs telefonszám, a címhez viszont tartozik. Ezen érdeklődve lapunknak megerősítették, a cégnek valóban ott van a székhelye, az ügyvezető azonban külföldön van, és nem tudják, mikor jön vissza, valamint a Bogdáni úti buszpályaudvar kálváriájáról sem tudtak lapunknak információval szolgálni.

A cégnyilvántartási adatok szerint egyébként tavaly decemberben az Estivo Kft.-ben tulajdonrészt szerzett egy liechtensteini, elnevezése alapján ingatlanhasznosítással foglalkozó offshore cég.

Egy harminc évvel ezelőtti hiba miatt magánkézben van a terület
Egy harminc évvel ezelőtti hiba miatt magánkézben van a terület
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.