A kilencedik testvérváros: Firenze

Firenze és Budapest szombaton testvérvárosi megállapodást kötött, amely új fejezetet nyit a két város több mint fél évezredes múltra visszatekintő gazdasági és kulturális kapcsolataiban - mondta el a megállapodást magyar részről aláíró Demszky Gábor főpolgármester az MTI-nek Firenzéből adott telefonos nyilatkozatában.

Az eseményhez időzítve pénteken utcát neveztek el Firenzében az 1956-os magyar forradalomról. A testvérvárosi megállapodás aláírásának időpontja egybeesik a reneszánsz bölcsőjével, a Firenzével szoros kapcsolatokat ápoló Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójával, amelynek kapcsán a magyar kormány 2008-at a reneszánsz évének nyilvánította.

Mint a főpolgármester elmondta, a megállapodást Leonardo Domenici firenzei polgármesterrel írta alá, Eugenio Giani alpolgármester, Ungár Ferenc tiszteletbeli magyar főkonzul, Zwack Péter, Firenze díszpolgára és a helyi politikai elit jelenlétében. A megállapodás - mutatott rá Demszky - arról szól, hogy Budapest és Firenze turisztikai, kereskedelmi, kulturális területen szorosabban együtt kíván működni.

Ünnepi beszédében Demszky Gábor kijelentette, hogy a testvérvárosi megállapodással a két város hosszú távúegyüttműködésének alapjait akarják megteremteni, növekedhet a tapasztalat- és információcsere, működőképes modelleket vehetnek át egymástól a stratégiai várostervezés, a közművek üzemeltetése, az ingatlangazdálkodás vagy a környezetvédelem területén.

- A két város közötti szorosabb együttműködés nyitánya a magyarországi reneszánsz év és ennek legfontosabb eseménye a Szépművészeti Múzeumban rendezett, Mediciek kora című vendégkiállítás, amely ma Magyarország leglátogatottabb kiállítása - emelte ki Demszky Gábor.

A megállapodás keretében számtalan esemény rendezésére nyílik mód. Demszky megemlítette, hogy vasárnap Firenzében magyar operettest lesz, és Budapest szeretné rávenni Firenzét, hogy a budapesti My City programban legyen egy My City-Firenze rendezvénysorozat, amelynek keretében a firenzei avantgárd művészek, festők, zenészek bemutatkozhatnának Budapesten.

A kapcsolatrendszer akkor működik jól - hangsúlyozta a főpolgármester -, ha intézményi szintre emelik, a múzeumok, az iskolák, a vállalkozások, az ipari, kereskedelmi és kézműveskamarák együttműködnek. Ezzel kapcsolatban megemlítette: a kapcsolat máris alakul, ugyanis megkeresték a firenzei kézműveskamara részéről, hogy szeretnék felvenni az együttműködést a budapesti kézműveskamarával.

Budapest testvérvárosai:

Bécs, Berlin, Fort Worth, Frankfurt am Main, Lisszabon, New York, Tel-Aviv, Szarajevó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.