Hízelgő a magyar fővárosnak: Firenze testvérvárosának fogadta

Firenze és Budapest szombaton testvérvárosi megállapodást kötött, amely új fejezetet nyit a két város több mint fél évezredes múltra visszatekintő gazdasági és kulturális kapcsolataiban - mondta el a megállapodást magyar részről aláíró Demszky Gábor főpolgármester az MTI-nek Firenzéből adott telefonos nyilatkozatában.

Az eseményhez időzítve pénteken utcát neveztek el Firenzében az 1956-os magyar forradalomról. A testvérvárosi megállapodás aláírásának időpontja egybeesik a reneszánsz bölcsőjével, Firenzével szoros kapcsolatokat ápoló Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójával, amelynek kapcsán a magyar kormány 2008-at a reneszánsz évének nyilvánította.

Mint a főpolgármester elmondta, a megállapodást Leonardo Domenici firenzei polgármesterrel írta alá, Eugenio Giani alpolgármester, Ungár Ferenc tiszteletbeli magyar főkonzul, Zwack Péter, Firenze díszpolgára és a helyi politikai elit jelenlétében. A megállapodás - mutatott rá - arról szól, hogy Budapest és Firenze turisztikai, kereskedelmi, kulturális területen szorosabban együtt kíván működni.

Ünnepi beszédében Demszky Gábor kijelentette, hogy a testvérvárosi megállapodással a két város hosszú távú együttműködésének alapjait akarják megteremteni, növekedhet a tapasztalat- és információcsere, működőképes modelleket vehetnek át egymástól a stratégiai várostervezés, a közművek üzemeltetése, az ingatlangazdálkodás vagy a környezetvédelem területén.

A szorosabb együttműködés nyitánya a magyarországi reneszánsz év, és ennek legfontosabb eseménye a Szépművészeti Múzeumban rendezett, Mediciek kora című vendégkiállítás, amely ma Magyarország leglátogatottabb kiállítása - emelte ki Demszky Gábor.

A kulturális együttműködésen túl a magyar fél az idegenforgalomban lát nagyon nagy lehetőséget - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy Toszkána és fővárosa, Firenze a magyarok legkedveltebb utazási célpontjai közé tartozik. Firenze növelni szeretné a magyar vendégéjszakák számát, ezért Budapest segíteni fog a várospromócióban, és fordítva, különös tekintettel arra, hogy egyre több olasz tölt egyre több vendégéjszakát Budapesten, a külföldi vendégek között az olaszok és spanyolok aránya növekedőben van.

A megállapodás keretében számtalan esemény rendezésére nyílik mód. Demszky megemlítette, hogy vasárnap Firenzében magyar operettest lesz, és Budapest szeretné rávenni Firenzét, hogy a budapesti My City-programban legyen egy My City-Firenze rendezvénysorozat, amelynek keretében a firenzei avantgárd művészek, festők, zenészek bemutatkozhatnának Budapesten.

A tárgyalásokon szó esett a magyar bor firenzei és a toszkánai borok magyarországi promóciójáról is.  

A kapcsolatrendszer akkor működik jól - hangsúlyozta -, ha intézményi szintre emelik, a múzeumok, iskolák, vállalkozások, ipari, kereskedelmi, kézműves kamarák működnek együtt. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy megkeresték a firenzei kézműves kamara részéről, hogy szeretnék felvenni az együttműködést a budapesti kézműves kamarával.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.