Rejtőzködésre kényszerülnek a melegek UKrajnában?

Összességében is csökkent a homoszexuálisok iránti tolerancia az utóbbi fél évtizedben az ukrán társadalomban, de a fiatalabb korosztályok körében ugrásszerűen megnőtt azoknak az aránya, akik elutasítják a melegek jogegyenlőségét.

Annak ellenére, hogy a szovjet utódállamok közül Ukrajna törölte el elsőként a felnőtt homoszexuális férfiak kölcsönös beleegyezésen alapuló nemi kapcsolatának börtönnel való büntetését és a nők azonos neműekkel fenntartott viszony miatti elmegyógyintézeti kényszerkezelését, az ukrán társadalomban növekszik a homoszexualitással szembeni intolerancia. Ennek következtében például a leszbikusok többsége igyekszik csendben meghúzni magát családja körében - írta legfrissebb számában a kijevi Korreszpondent hetilap.

A magazin idézte az ukrajnai TNS közvélemény-kutató cég utóbbi öt évben folytatott felmérésének eredményeit. Az 1200 személy bevonásával végzett kutatás szerint a 16 és 75 év közötti ukránok 2007-ben bő 8 százalékponttal kevesebben (34,1 százalék) vélték úgy, hogy a homoszexuálisoknak a többi állampolgáréval azonos jogokat kell biztosítani, mint a 2002-es vizsgálat során (42,5 százalék). 2007-re három százalékkal csökkent azok aránya is (15,8 százalék) 2002-höz képest (18,8), akik szerint az azonos nemű párokat ugyanúgy megilleti a házasságkötés joga, mint a heteroszexuális párokat.    Szociológusok és jogvédők riasztónak tartják, hogy a 16-29 év közötti ukrán fiatalok körében, akikről liberálisabb gondolkodásmód lenne feltételezhető, jelentősen megnőtt a homoszexuálisokkal szembeni intolerancia. A közvélemény-kutatás szerint míg 2002-ben még 63 százalékuk biztosított volna a melegek számára egyenlő jogokat, 19 százalékos ellenvélemény mellett, addig 2007-ben ebben a korcsoportban csak 40 százalék vallotta magáénak a homoszexuálisok jogegyenlőségnek elvét, 42 százalék pedig elutasította azt.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.