Büntetőpert vesztett, polgármester maradt

Tíz hónapig "titokban" vezette a faluját Gálos László, Lovasberény polgármestere. Miután tavaly nyáron jogerősen elítélték rágalmazás miatt, hivatalosan megszűnt a tisztsége. A faluvezető azonban nem távozott önként posztjáról, hanem továbbra is irányította a települést. Júniusban időközi polgármester-választás lesz.

- Minek ez a cirkusz? - néz rám kérdőn egy idős hölgy a lovasberényi faluközpont buszmegállójában. - Úgyis a Laci fog nyerni megint. Akkor meg minek kell újra szavazni? Csak feleslegesen kidobunk egy csomó pénzt az ablakon!

Laci - azaz Gálos László - korábban már irányította a 2800 lelkes Fejér megyei települést. Utoljára a másfél évvel ezelőtti választáson szavaztak neki bizalmat a helyiek. A független faluvezető jól végezhette a munkáját, legalábbis erre utal, hogy nem is volt más jelentkező a tisztségre.

A falubeliek többsége a napokban megrökönyödéssel vette tudomásul, hogy június 15-én újra az urnákhoz kell járulniuk, mert a helyi választási bizottság időközi polgármester-választást írt ki. Az emberek egymást kérdezgették, vajon mi történhetett, hiszen Gálos Lászlót naponta látták bemenni a hivatalba. Senki nem tudott arról, hogy lemondott volna.

- Nem is mondtam le - állítja Gálos László. - Egyszerűen megszűnt a tisztségem, mivel jogerősen elmarasztaltak egy büntetőügyben.

A jogerős ítéletet tavaly júniusban hirdette ki a Fejér Megyei Bíróság, márpedig az önkormányzati törvény szerint ilyen esetekben azonnali hatállyal megszűnik a polgármester megbízatása. Ehhez képest Gálos László még tíz hónapig irányította a falut anélkül, hogy ez bárkinek szemet szúrt volna.

Gálos László ellen magánvádlóként egy lovasberényi születésű, svájci állampolgár nyújtott be keresetet rágalmazás miatt. Az illetőnek néhány évvel ezelőtt az önkormányzat - amelyet akkor nem Gálos László irányított - díszpolgári címet adományozott.

- Miután visszakerültem a polgármesteri székbe, néhány falubeli mutatott nekem egy kiadványt, amely szerint a díszpolgárrá választott személy a hetvenes években III/III-as ügynök volt - mondja Gálos László.

A szóban forgó újság az egykor Horthy Miklós kormányzó által alapított, majd a rendszerváltozás után felélesztett vitézi rend folyóirata, a Vitézi Tájékoztató volt. A polgármester - anélkül, hogy meggyőződött volna a cikkben szereplő állítások valóságtartalmáról - változtatás nélkül leközöltette az írást a Berényi Újságban, az önkormányzat lapjában.

- Pontosabban egy bevezető szöveget írtam a cikk elé, amelyben rákérdeztem, valóban a mi díszpolgárunkról van-e szó - mondja Gálos László.

A hírbe hozott személy azonnal reagált: szerinte a cikkben összetévesztették őt egy névrokonával. Bár nem kért helyreigazítást az önkormányzati újságtól, ám becsületsértés és rágalmazás miatt beperelte a lap felelős kiadóját, a polgármestert. A magánvádas büntetőper tavaly júniusban zárult le: a jogerős döntés szerint Gálos László az írás leközlésével és a hozzá fűzött bevezető szövegével nagy nyilvánosság előtt rágalmazást követett el, amiért 120 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki rá.

Az ügy ezen a ponton véget is ért volna, ha a jogerősen elítélt személy történetesen nem egy település polgármestere. Az önkormányzati törvényben az áll, hogy ilyen esetekben a jogerős elmarasztaló ítélet kihirdetésével automatikusan megszűnik a polgármester megbízatása. A kérdés csak az, hogy minderre van-e egy előírt forgatókönyv. A lovasberényi eset azt bizonyítja, nincs.

- A bíróságot nem kötelezi jogszabály arra, hogy az érintett feleken kívül másokat is, így például a helyi választási bizottságot vagy a közigazgatási hivatalt értesítse a polgármester hivatalvesztéséről - mondja Gelencsér József, a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője. - Szerencsésebb lett volna, ha a jogalkotó rendelkezik arról, ilyen esetekben kinek a kötelessége értesíteni ezeket a szerveket. Ettől függetlenül úgy gondolom, a törvény logikájából az következik, hogy az érintett polgármestereknek maguktól jelezniük kellene a hivatalvesztés tényét legalább a helyi választási bizottságnál.

Gálos László azonban csak a lovasberényi önkormányzat tagjait értesítette az elmarasztaló ítéletről. A képviselők tudomásul vették a dolgot, de egyikőjük sem gondolta úgy, hogy éppen neki kellene lépnie az ügyben. Mint ahogy a falu jegyzője sem lépett, holott éppen ő a felelős a polgármesteri hivatal törvényes működéséért, a képviselő-testületi határozatok jogszerűségéért.

- Ilyen helyzetekre a jegyző számára sem ír elő kötelező feladatot a jogszabály - indokolja a kialakult helyzetet Udvarhelyi István, Lovasberény jegyzője.

Így aztán tíz hónapig senki nem tett semmit: Gálos László polgármesterként tevékenykedett tovább, mintha mi sem történt volna. Testületi üléseket vezetett, határozatokat hajtott végre, rendeleteket, szerződéseket írt alá. Felvetődik a kérdés: miután hivatalosan tavaly június óta megszűnt a megbízatása, mi lesz az azóta hozott döntésekkel? Gelencsér József kérdésünkre válaszolva azt mondta: a közigazgatási hivatal nem fogja vitatni az elmúlt tíz hónapban hozott lovasberényi döntések jogszerűségét. Ennek oka, hogy biztosítani lehessen az önkormányzat működőképességét, a képviselő-testület által jóváhagyott határozatok érvényességét.

- Az ilyen szituációkat az idő szokta megoldani - mondja Udvarhelyi István. - Előbb-utóbb mindig akad valaki, aki értesíti az ügyben illetékes hatóságokat a történtekről.

Ez történt Lovasberényben is. Az idén márciusban egy helybeli lakos levelet írt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumba, hogy tegyenek már valamit a tíz hónapja változatlanul a posztját betöltő, de jogerős ítélettel elmarasztalt polgármester ügyében. Beindult a gépezet: a tárca levelet írt a közigazgatási hivatalnak, a hivatal értesítette a helyi választási bizottságot, amely azonnal kiírta az időközi polgármester-választást.

Abszurdnak tűnik, de igaz: a joghézag miatt Gálos László akár a 2010-es önkormányzati választásokig is kihúzhatta volna polgármesterként, ha nincs az a bizonyos minisztériumba címzett levél.

A június közepére kiírt időközi választáson - miután a közügyektől nem tiltották el - Gálos László újra indul a polgármesteri címért.

Újra indul, hiszen a közügyek gyakorlásától nem tiltották el
Újra indul, hiszen a közügyek gyakorlásától nem tiltották el
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.