Lemondott az MVM elnöke

Lemondott Vásárhelyi István, az MVM SZDSZ-hez közel álló elnöke; helyére Lengyel Gyula kerülhet. A cég napi irányítását ellátó vezérigazgatói poszt legesélyesebb várományosa Mártha Imre eddigi vezérigazgató-helyettes.

Az MVM vezérigazgatójává Mártha Imre jelenlegi vezérigazgató-helyettest, elnöknek pedig Lengyel Gyula korábbi első embert, jelenlegi igazgatósági tagot választhatja meg az állami tulajdonos a központi áram-nagykereskedő cég pénteki közgyűlésén - értesült a Népszabadság. Tegnap benyújtotta lemondását Vásárhelyi István, a cég elnöke, aki mindössze három hónapig ült a vezetői székben.

A kormány március elején jelentette be: a továbbiakban Kocsis István vezérigazgatót már nem látná szívesen a cég élén, amelyet nem kíván így egyben tartani, átalakítaná azt, leválasztva róla egyes részeket. Ahogyan azt az azóta a koalícióból kilépett liberálisok szorgalmazták.

A tervet a kormányátalakítás ellenére is végrehajtanák, így az SZDSZ-delegáltként számon tartott Vásárhelyi István akár maradhatna is, ráadásul személyi szálakon keresztül a szocialista frakcióhoz is közel áll. Gyors távozása egyértelműen a koalíciós szakításra vezethető vissza. Ugyanakkor értesülésünk szerint az MVM tulajdonosi képviselői és Vásárhelyi a pénteki közgyűlésig még leülnek tárgyalni az esetleges folytatásról. Vásárhelyi István értesüléseinket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Lengyel Gyula viszont, aki a 90-es évek óta tölti be a cég vezetői tisztségeit, talán még közelebb áll a szocialistákhoz, illetve a miniszterelnökhöz. Az általa vezetett MVM-nek már 1995-ben volt egy közös olajipari ügylete a Gyurcsány Ferenc-érdekeltségű Altussal. Úgy tudjuk, Lengyel Gyula a napokban egy előzetes megkeresés során úgy nyilatkozott, ha felkérnék, elvállalná az elnöki tisztséget. Az érintett szintén nem kívánta értesüléseinket kommentálni.

Mártha Imre a fiatal közgazdász-generációhoz tartozik, aki mostanra - szintén "belső emberként" - nemcsak az MVM vezérigazgató-helyettesi, hanem az MVM nagykereskedelmi leányvállalatának vezérigazgatói tisztségét is betölti. Az utóbbi időkben a politikai kapcsolattartás szintjén, de legfőképpen a nyilvánosság előtt már rendre ő képviselte a cégcsoportot. Mártha Imre tegnapi megkereséseinkre nem reagált.

Rajtuk kívül a szóbeszédekben számos más név felmerült az állami vállalat vezetői tisztségeinek várományosai között, Karl Imre szocialista párti MVM-stratégiai igazgatótól kezdve Gilyán Györgyön, az MVM ügyeiben is tárgyaló, a szocialistákhoz közel álló államigazgatási vezetőn át Tombor Antal volt MVM-vezéren keresztül Felsmann Balázs volt gazdasági szakállamtitkárig bezárólag. Arról is szó esett, hogy Kocsis István mégis marad - ennek a koalíció felbomlása jó táptalajt nyújtott -, de egy ízben még az is felmerült, hogy Vásárhelyi István vállalja el a vezérigazgatói tisztséget is. Ez utóbbira ma már nincs esély.

Mártha Imre
Mártha Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.