A portugáloknak tetszik az akcentus

Három év alatt magyarként futott be olyan sikeres pályát Portugáliában, amelyre sok helybéli hiába vágyakozik. A modellként ismertté vált Fehér Orsolya egy televíziós show műsorvezetőjeként dolgozik.

Bár egy budapesti nemzetközi versenyen az első tíz közé jutott, a modellkedést akkor csak hobbinak tekintette. Fehér Orsolya, vagy ahogy Portugáliában ismertté vált, Orsi Fehér később mégis ebben a szakmában lett sikeres - távol a hazájától. A győri tanítóképző után marketing- és ingatlanértékesítési tanfolyamot végzett, majdkét évig a győri Széchenyi egyetem külföldi kapcsolatok szakán tanult, ám 2005-ben úgy döntött, megpróbál külföldön érvényesülni.

Mivel Portugáliában, ahol testvére - Fehér Miklós, a Benfica tragikus hirtelenséggel elhunyt játékosa - élt, voltak kapcsolatai, Lisszabonba vette az irányt. Bemutatkozott az egyik neves modellügynökségnél, a Face Modellnél, ahol szinte azonnal munkát ajánlottak neki. Szerinte ebben a szakmában könnyebb érvényesülni egy kis országban - amelynek ugyanakkor jelentős textilipara és egyre ismertebb divattervezői vannak -, mint a világ divatfővárosaiban, Milánóban vagy Párizsban. Az ügynökség révén rendszeresen munkához jutott, részt vett divatbemutatókon, fotózáson, reklámfilmekben.

Voltak, akik azt gondolták, gyors sikerét annak köszönheti, hogy testvére népszerű volt Portugáliában. - Ismeretlenül állítottam be, az ügynökségen nem tudtak rólam semmit, csak az számított, megfelelek-e. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ha Miklós nem élt volna itt, valószínűleg eszembe sem jut idejönni - mondja, hozzátéve, hogy sűrűn megtapasztalja: a portugálok a mai napig nagy szeretettel emlékeznek a Benfica volt játékosára. Testvére elvesztése után szükségét érezte a változtatásnak. Azt várta, hamarabb sikerül túltennie magát a családját sújtott tragédián.

Munkájában eleinte elboldogult az angollal és a franciával, de portugálul is igyekezett minél hamarabb megta-nulni. - Még akkor is, amikor meg tudtam volna értetni magam angolul, erőltettem, hogy ha hibásan is, de portugálul beszéljek - meséli hogyan sikerült aránylag gyorsan, egy év után elfogadhatóan elsajátítania az új nyelvet.

Egy idő után úgy érezte, váltania kell, és bejelentkezett a legnagyobb portugál modellügynökséghez, a L'Agence-hoz. - Minden ügynökségnek megvan a maga ügyfélköre, ezért az új helyen több és másféle munkalehetőséghez jutottam - ad magyarázatot.

Arca és neve egyre ismertebb lett, fotói több férfimagazin címlapján is megjelentek. Mégis váratlanul érte a SIC kereskedelmi televízió megkeresése. Egy hírességekről szóló, induló show-műsorhoz kerestek riportereket. - Ismertek, mert többször voltam interjúalany különböző, divattal foglalkozó műsorokban - magyarázza. Eleinte húzódozott, nem érezte magát elég érettnek egy ilyen feladathoz. - És persze az is zavart, hogy nem beszélem tökéletesen a nyelvet - vallja be.

Csakhogy a csatorna éppen olyasvalakit keresett, aki akcentussal beszél. A szerkesztők úgy gondolták, ez külön érdekességet ad a műsornak, másrészt arra is számítottak, hogy egy külföldinek más a rálátása a dolgokra, másképp vélekedik, ezért is pluszszínt visz a beszélgetésekbe.

Végül sikerült meggyőzniük, hogy a hetente jelentkező FamaShow öt műsorvezetőjének egyike legyen. A show-műsor a hírességeket igyekszik - lehetőleg humorosan - ismeretlen oldalukról bemutatni. Mindig van benne egy kis bohóckodás is, meséli Orsi, aki még csak most tanul bele ebbe a mesterségbe. - Sosem dolgoztam televízióban - mondja -, nem tudtam, hogy ennyire kemény. A stúdiómunka a nehezebb, ahol fokozottabb koncentrációra van szükség. - Figyelni a súgógépre, de közben kötetlennek lenni, közben a kényelmetlen ruhában természetes módon ülni - egyáltalán nem könnyű feladat. Közben azért igyekszik nyelvtudását is tökéletesíteni, a SIC kiejtést, beszédtechnikát is oktató tanárt biztosít számára. Az új feladat már csak azért is jól jött, mert úgy érzi, 27 évesen immár "kifelé vezet az út a modellkedésből".

- Habár ebben a szakmában mindenki a televízióban szeretne dolgozni, egyáltalán nem reméltem, hogy éppen nekem lehet rá esélyem - vallja be. Hogy mi kell leginkább a külföldön való érvényesüléshez? - Elsősorban kitartás - állítja. - Külföldiként háromszor anynyit kell teljesíteni, hogy elfogadjanak, de így is előfordul, hogy fenntartásokkal vannak irántam - teszi hozzá.

Hogy mit hoz a távolabbi jövő, még nem tudja. Attól is függ, mennyire lesz sikeres a FamaShow. A SIC vezetőségét is váratlanul érte a meglehetősen magas, 31 százalékos nézettség. Ha így folytatódik, egy ideig biztosan menni fog tovább, bizakodik.

Fehér Orsolya (balról) műsorvezetőtársaival
Fehér Orsolya (balról) műsorvezetőtársaival
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.