Szellembiciklivel búcsúztatták a csütörtöki gázolás halottját

Videó! Fehérre festett biciklivel és közös vonulással búcsúztatták kerékpárosok azt a társukat, aki szabályosan közlekedett a Kőbányai úti bicikliúton, amikor csütörtökön halálra gázolta egy jobbra kanyarodó kamion.

 

Múlt péntek óta a biciklisek folyamatosan a hírek szereplői: http://www.nol.hu/cikk/488987/">BKV-sztrájk idején, http://www.nol.hu/cikk/489164/">critical masson, majd http://www.nol.hu/cikk/489509/">a föld napján is felvonultak. Tegnapra is jutott esemény: szokás, hogy minden hónap utolsó péntekjén együtt bringáznak az aktivisták. Mégis, a mostani "utolsó pénteket" nem a jól sikerült hét megünneplésének, hanem egy előző nap halálos balesetet szenvedett társuk emlékének szentelték.


Nem ez az első ilyen engedély nélküli emlékmű: tavaly októberben a Stefánia út és a Thököly út kereszteződésében halt meg egy szintén szabályosan, a zebrán zöld jelzésnél átkelő kerékpáros. Akkor több százan vonultak föl és láncoltak fehér kerékpárt a kreszteződés egy villanyoszlopához, és egy táblát a jelszóval: Nem teker tovább.

Egy nappal a bringás tragédiája és fél nappal a felhívás internetes közzététele után körülbelül 100 biciklis gyűlt össze a Hősök terén, és innen vonultak, a tavalyi szellembiciklit is érintve a baleset helyszínére, ahol várták őket: az áldozat hozzátartozói, és egy hölgy, a baleset egyik szemtanúja. A hölgy, aki végignézte az esetet, elmondta: ő maga kérte a fiát, aki biciklis aktivista, hogy csatlakozzon a felvonulókhoz. Szerinte az eset nem szabad elriassza az embereket a kerékpározástól, de a város vezetésének a figyelmét fel kell hívja arra, hogy lépniük kell a biciklisek védelmében.

A baleset helyszínén az úttestről lekopott a kerékpárút felfestése. A bringások kikötötték a fehér biciklit, gyertyákat gyújtottak, és fehér festékszóróval újrafestették a kerékpárút csíkjait.

A megemlékezés végén egy percen át néma csendben tartották a fejük fölött a biciklijeiket. A bringaemelés a biciklismozgalom nemzetközi jelképe, kerékpáros tisztelgés, amelyet általában hangos kurjongatás kísér.

(NOL)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.