Keller László volt a Finder megbízója?

Valójában a Medgyessy-kormány közpénzügyi államtitkára, Keller László adott megbízást magánnyomozóknak arra, hogy gyűjtsenek terhelő adatokat fideszes politikusok ellen - állítja pénteki számában a Magyar Nemzet. Keller László perre megy.

A Magyar Nemzet cikksorozata szerint az MSZP-SZDSZ-koalíció 2002-ben hajtóvadászatot indított az Orbán-kormány tisztségviselői ellen. A lap azt állítja: formailag Kapolyi László szocialista parlamenti képviselő, az MSZDP elnöke adott megbízást a Finder Bt.-nek büntetőeljárásban használható bizonyítékok gyűjtésére Orbán Viktor, Simicska Lajos és Kalmár István, a posta volt elnök-vezérigazgatója ellen, a tényleges megrendelő azonban Keller László közpénzügyi államtitkár volt.

Miként azt már megírtuk: a magánnyomozó iroda nevében Stotz Gyula tulajdonos mellett az a Gubuznai Zoltán járt el, akit a közelmúltban tartóztattak le a Csányi Sándor elleni 50 milliós zsarolási kísérlet első számú gyanúsítottjaként.

Kapolyi csütörtökön elismerte, hogy megbízást adott a Findernek. De a szerződés - állította - a cégével kapcsolatos biztonsági feladatok ellátására szólt, nem politikusok megfigyelésére. Stotz Gyula tudósítónknak csütörtökön azt mondta: titkosszolgálati eszközökkel senkit nem figyeltek meg. Ennek ellentmondani látszik az, hogy a Magyar Nemzet szerint a Hír Tv birtokába került egy hangfelvétel az ügy főszereplőinek beszélgetéseiről.

Egy 2003. április 7-én kelt feljegyzés szerint a magánnyomozók egyebek közt "az előző kormány horvát-arab-kazah érdekeltségű offshore cégeken és ügyvédi irodákon keresztül végrehajtott pénzkimenekítési útvonalának, és Simicska Lajosnak a hosszú bájtok éjszakájaként elhíresült tevékenységének valós történetét" tárták volna föl. (Az Orbán-kormány távozása után lefolytatott vizsgálatok szerint nem volt hosszú bájtok éjszakája - A szerk.)

Kapolyi állítólag azért vonakodott fizetni, mert vagy ő, vagy Keller, elégedetlen volt a magánnyomozók munkájával. 2005 februárjában Stotz Gyula közjegyzői okiratba foglaltatta a Kapolyival kötött szerződés részleteit, miután Kapolyi és Keller is, akinek "már a megbízás ténye is kínos volt", kihátráltak az ügyből.

A Pénzügyminisztérium tegnap közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben az áll, hogy Keller László "kategorikusan cáfolja a Magyar Nemzet állítását" és bírósághoz fordul.

Az ügyben megszólalt a vizsgálatot elrendelő kormányfő is, aki blogbejegyzésében azt írja: a mértékadó média egy része "úgy kezd foglalkozni a felvetett ügyekkel, mintha valóságos történetről lenne szó, ahelyett, hogy kikérné magának, hogy játszanak vele". Úgy látja, a jobboldali nyilvánosság jelentős része nem törődik a szakma legelemibb szabályaival, "politikai fegyverként zúdítja ránk a szidalmak, rágalmak szűnni nem akaró áradatát".

A Fidesz szerint a "bolsevista hatalomgyakorlás" a végjátékához kezd közeledni, "politikai gyilkosságokon és a nyílt politikai erőszakon kívül már mindent kipróbáltak a politikai ellenfeleken és az egyszerű állampolgárokon". Kövér László, a párt országos választmányának elnöke tegnap, sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a kancelláriaminiszter által indított vizsgálatot elegendőnek tartja-e, azt válaszolta: "Kiss Péter ugyanannak a bolsevik brancsnak a része, mint Keller László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és az összes többi".

A belső vizsgálatot vezető Kiss Péter tegnap azt mondta: "Kövér László korábbi kijelentéseivel is megmutatta a Fidesz arcának rosszabbik felét, most pedig ismét erre az arcra hívta fel a figyelmet".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.