Labancz Anna-gyilkosság: kártérítésre kötelezték az írót

A Fővárosi Ítélőtábla kedden helybenhagyta a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét, amelyben 5,5 millió forintos kártérítés fizetésére kötelezte Asperján György írót, aki A Labanc Anna gyilkosság című könyvében megalapozatlanul nevezte a néhai ápolónő gyilkosának Lázár József nyugalmazott mérnököt.

Másodfokon is megítélte az 5,5 milliós kártérítést a bíróság Lázár Józsefnek, akit a 2006-ban megjelent A Labancz Anna gyilkosság című könyvében Asperján György író a néhai ápolónő gyilkosaként nevezett meg - tudta meg a Népszabadság az ártatlanul meghurcolt mérnök ügyvédjétől, Beleznay Zsolttól. A Fővárosi Ítélőtábla döntésének kihirdetésekor Asperján rosszul lett, mentőt hívtak hozzá.

Labancz Annát 1970. április 19-én ölték meg Miskolcon, a megyei kórház nővérszállóján. Gyilkosának kiléte máig ismeretlen. A rendőrség először húsz évvel a bűntény után, 1990-ban nevezett meg egy lehetséges gyanúsítottat, aki akkoriban egy, a Gellért-hegyen elkövetett emberölésért húszéves fegyházbüntetését töltötte Szegeden, a Csillagban. Vádat azonban nem emeltek ellene.

A rendőrség egyetlen gyanúsítottja előzőleg többször dicsekedett azzal, hogy ő követte el az egyetlen tökéletes gyilkosságot, s egyértelmű utalásokat tett a miskolci ápolónő esetére. Azonban a nyomozás végül kizárta, hogy ő lenne a gyilkos. A férfi szabadulása után kábítószerfutárnak állt, jelenleg egy ecuadori börtönben ül.

Asperján György író 1990-ban, még az iratok leselejtezése előtt, a Belügyminisztérium engedélyével megszerezte a Labancz Anna-gyilkosság dokumentumait. Ma már csak az ő birtokában vannak a 38 évvel ezelőtti gyilkosság nyomozásáról árulkodó kihallgatási jegyzőkönyvek, rendőri jelentések, feljegyzések.

A dokumentumok többszöri átolvasása után mindinkább meggyőződésévé vált - nyilatkozta több helyen is -, hogy a gyilkos nem lehet más, mint Labancz Anna egyik reménytelen hódolója, Lázár József. Az a tény csak tovább erősítette Asperján meggyőződését, hogy Lázár a gyilkosság idején költözött Miskolcról Gyöngyösre. Az író lapunknak a könyv megjelenésekor azt mondta: az ügyben korábban nyomozó rendőrtisztek közül többen is alátámasztották feltételezését.

Tény, hogy Lázár ismerte Labancz Annát és éppen ezért, annak idején ki is hallgatták gyanúsítottként. Nem zárható ki, hogy lehettek olyan rendőrök, akik őt is a lehetséges gyilkosok közé sorolták, de soha nem keletkezett olyan rendőrségi dokumentum, amely komolyan felvetette volna az ő érintettségét.

Asperján könyvének megjelenése után néhány héttel Lázár beperelte az írót, egyidejűleg nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért föl is jelentette. A büntetőbíróság első fokon elmarasztalta, nyolc hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott - emlékeztetett Kamarás Géza ügyvéd, aki Lázárt képviselte a perben. A személyiségi jogi perben első fokon megítélt - és az ítélőtábla döntésével kedden jogerőre emelkedett - 5,5 milliós kártérítés pedig rekordok közé került a hasonló a hazai perek között.

- Egy 400 oldalas könyvben 414-szer írta le Asperján 63 éves ügyfelem nevét - mondta Beleznay. Nem mutogattak rá ujjal, nem kövezték meg, de érezhetően megfagyott körülötte a levegő Gyöngyösön, s ő maga is visszahúzódóbbá vált, amióta gyilkosnak nevezték. S ki tudja, eljut-e mindazokhoz a mostani ítélet híre, akik Asperján könyvét olvasva őt tartják Labancz Anna gyilkosának.

A Labancz Anna-gyilkosság elévült. Ha ma jelentkezne a tettes, a rendőrség legfeljebb a beismerése tényét jegyzőkönyvezhetné. Labancz Anna ismerősei számára azonban talán megnyugvást hozna egy ilyen fordulat.

Labancz Anna sírja Sajópetri temetõjében
Labancz Anna sírja Sajópetri temetõjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.