Vízfelhőkarcoló Budafokon

Elkészült a budafoki víztorony, Budapest egyik legbonyolultabb és leglátványosabb építészeti vállalkozása. A 42 méter magas, hárommillió literes mini-felhőkarcoló csaknem 20 ezer háztartásban javítja majd a vízszolgáltatást.

Többéves építkezés után tegnap átadták a Nagytétényi-fennsíkon felépült víztornyot. A Fővárosi Vízművek Zrt. beruházásában elkészült, a Szabadkai út és a Kamaraerdei út találkozásánál, a Szoborpark közelében található mini-felhőkarcoló műszaki-kivitelezési szempontból ma talán Budapest egyik legizgalmasabb építészeti vállalkozása. A létesítmény állandó éjszakai díszvilágítást is kap.

A Fővárosi Vízművek még 2001 végén nyilvános tervpályázatot hirdetett, ezt Perényi Tamás nyerte egy különleges, világszinten is egyedülálló, aszimmetrikus szerkezetű víztoronnyal. A mini-felhőkarcoló egyedisége abban rejlik, hogy a 3000 köbméteres víztároló kehely törzse nem annak súlypontja alatt helyezkedik el.

A különleges létesítményre a térség fejlődése, a magasabban fekvő telkek folyamatos beépülése miatt volt szükség. A 42 méter magas, patkó alakú törzsön nyugvó torony javítja a terület vízellátását, kiszolgálja a növekvő vízigényt, és biztosítja az állandó nyomást. Átadásával megszűnnek a XXII. kerület vízellátási problémái, a víznyomás ingadozása, és kiépülhet a tűzivízrendszer. A budafoki háztartások csaknem harmadában, húszezer családnál lesz érezhető a minőségjavulás. Emellett költségcsökkentést is eredményez, hiszen a tárolót éjjelente töltik fel, amihez az olcsóbb éjszaki áramot használják.

Az átadás sikere az előzmények ismeretében értékelhető igazán. A hét évvel ezelőtti tervpályázat, majd a kivitelezői tender ellenére ugyanis víztorony helyett sokáig csak az akadályok tornyosultak. Ez a költségeket is jelentősen megnövelte, a Fővárosi Vízművek Zrt.-nek az eredetileg tervezett, a végül 2003-ban megkötött vállalkozói szerződésben rögzített csaknem 600 millió forint helyett nagyjából 1,4 milliárd forintjába került a létesítmény. A többéves csúszás "jó oldala" viszont, hogy az előre elkülönített beruházási összeget a budapesti vízcsőhálózat felújítására, cseréjére tudta fordítani a társaság, az elmúlt években összesen mintegy 200 kilométernyi vezetéket érintett. Magyarán nem történt más, mint ha kényszerűségből is, de felcserélődött a szolgáltató beruházási sorrendje, így a szükséges pénz - beleértve az inflációt és a költségek növekedését - most is rendelkezésre áll.

Sokáig úgy tűnt, a toronyálomnak a legutolsó döfést a kivitelező cég 2006-ban elindított felszámolása adja, de a felszámolóval történt megállapodás alapján az építkezés mégsem állt le. 2006 telére megépült a torony 38 méter magas törzse és a medenceteret a törzstől elválasztó gyűrű alakú fal, valamint elkészült a kelyhet tartó emelőfödém és maga a kehely. A 3000 köbméteres, tehát hárommillió liternyi víz tárolására alkalmas toronyhoz azóta egy hétszáz méteres töltő- és ürítővezeték is épült.

Ilyen léptékű beruházásra harminc éve volt utoljára példa a Fővárosi Vízműveknél, amikor megépült a Lakatos utcai, illetve a csepeli víztorony. A különbséget jelzi, hogy akkor az építészeti és kivitelezési megoldásaiban a mostaninál lényegesen egyszerűbb torony építése is négy évet vett igénybe.

Éjszakai díszben a torony
Éjszakai díszben a torony
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.