Az idén még biztosan működik a lovi

A lótulajdonosok szerint az idén biztosan működik a lovi, mert szerintük a tulajdonos biztosítja a forrásokat. Közben azért a vagyonkezelő megbízta a lóversenyeket szervező vállalatok vezetőit: számolják ki, mibe kerülne a felszámolás. A vagyonkezelő szerint ebben nincs semmi rendkívüli, a tulajdonos csupán minden szóba jöhető lehetőség költségvonzatát ismerni szeretné.

Alighanem újra kiírják a lovi privatizációs tenderét, így egyelőre lesznek versenyek a Kincsem Parkban. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a lótulajdonosok, miután a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. vezetése arról tájékoztatta őket az elmúlt héten, hogy az idei működéshez szükséges forrásokat biztosítja a tulajdonos - mondta lapunknak Kelemen Tamás, a Magyar Ügető Futtatók Egyesületének elnöke egy szombati sajtótájékoztatón. Sajnos már ez is számottevő eredmény - jegyezte meg -, mert a közelmúltban olyan megbízható információkat kaptak a szervezet tagjai, amelyek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) megbízták az NL Kft. vezetését, hogy számolja ki, mennyibe kerülne a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. felszámolása. Amennyiben ez a folyamat elindulna, akkor biztosan megszűnne Magyarországon az ügető- és a galoppsport is. Hogy ezt elkerüljék, szeretnék elérni, hogy a pálya sorsának alakítói a Kincsem Parkról szóló döntésekbe a honi lovas szakmai szervezeteket is bevonják, ezért tartották a figyelemfelkeltőnek szánt tájékoztatót is - tette hozzá. A tulajdonos aggodalmai, amelyek szerint a Kincsem Parkot mélyen áron alul kellene értékesíteni, megalapozatlanok - vélekedett Kelemen Tamás. A terület minden további nélkül maradhatna állami tulajdonban. Csupán a kezelési jogot, vagyis a versenyszervezést kellene a futtatók, szakmai szervezetek kezébe adni, míg a fogadásszervezéssel egy jelentős tapasztalatokkal rendelkező vállalatot kellene megbízni. Így - állítja Kelemen Tamás - hosszú távon eredményesen működhetne a hazai lóversenysport. Hozzátette: a tájékoztatót éppen azért szervezték az Aréna Plaza előtt a régi, a Kerepesi úti lóversenypályából megmaradt egykori bejárat mellé, mert szerették volna felhívni arra a figyelmet, hogy nem szeretnének néhány év múlva egy hasonló épület előtt egy hasonló öszszejövetelt tartani, de már a Kincsem Parkban.

Vajtó Lajos, az NL Kft. igazgatója a felvetésekre úgy reagált, hogy semmilyen olyan instrukciót nem kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, amely szerint a versenyeztetést fel kellene számolni, vagy akár szüneteltetni kellene. Szerinte ez nem is lenne jó ötlet, hiszen a privatizációra felkínálandó lóversenysport úgy a legértékesebb, ha működik, ráadásul sok az érdeklődő az új tender iránt. Hozzátette azonban: az idei évre elfogadott üzleti terv még nincs, annak elkészítését várja az MNV.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője szerint abban nincs semmi különös, hogy a szóban forgó megbízást kiadták a vállalat vezetőinek. Egy sikertelen privatizációs eljárás után ahhoz, hogy az MNV meghozza az állam számára a legjobb, legkedvezőbb döntést, minden lehetőséghez kapcsolódó költségvonzatot ismernie kell. Az, hogy egy ilyen kalkulációt el kell végeznie az NL Kft. vezetésének, nem jelenti azt, hogy a versenyeztetést és a lóversenysportot felszámolnák.

Fábry Sándor társaival virágba borította az egykori Kerepesi úti pálya helyén álló szobrot
Fábry Sándor társaival virágba borította az egykori Kerepesi úti pálya helyén álló szobrot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.