Magyarok mennek a Mars-bázisra

Hatfős magyar expedíció kezdi meg a munkáját a hét végén egy amerikai Mars-bázison. A csoport munkájáról folyamatosan beszámol a Népszabadság Online.

Az említett Mars-bázis egyetlen szépséghibája, hogy nem a vörös bolygón, hanem a Földön található (közelebbről Utah és Arizona állam határán, egy hatalmas kősivatagban, vagyis a marsi környezetre emlékeztető viszonyok között). Egyebekben azonban pont olyan, mint amilyen az amerikai tervek szerint az első marsi táborhely lesz (vagy lehet). Maga a bázis egy nagy, fehér fémhenger, önálló vízkészlettel, napelemes áramforrással, és növénynevelő üvegházzal. Kilépni csak légzsilipeken keresztül lehet, és kizárólag a marsi "játékszabályok" szigorú betartásával, azaz oxigénpalackkal, szkafanderben. A bázist a Mars Society működteti - a társaság célja, hogy folytatódjon a Naprendszer feltérképezése, és a következő célpont (belátható időn belül) a Mars legyen.

A magyar expedíció (hivatalos nevén a Crew 71, ami azt jelenti, hogy ők lesznek a kapszula 71. legénysége) részletesen kidolgozott kutatási programot hajt majd végre. A tervben a "marsi" környezet fényképezése, életjelek kutatása (ezekből a sivatagban nem sokkal van több mint a távoli bolygón). A résztvevők között csillagász, filmes, informatikus, földrajztudós is van, így a problémát - hogy hogyan kell egy ismeretlen bolygón élni, életben maradni és közben az esetleges "idegen" élet jeleit felismerni - sokoldalúan meg tudják közelíteni.

A Nol-on a résztvevők folyamatosan tudósítanak majd a küldetésről, a napi munkáról, az elért eredményekről. Az egyik tag, a tévés Hirsch Tibor beharangozója máris olvasható a nol.hu-n. A szöveges híradásokat várhatóan képanyaggal, illetve - ha a technika lehetővé teszi - videofelvételekkel is kiegészítik. (H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.