Tibet zavargások miatt zárva

A hegymászóknak és a turistáknak is problémát okoz, hogy Tibet az ismert politikai események miatt nem látogatható. A soron következő magyar Everest-expedíciónak ez okból meg kell változtatnia az útvonalát, a hazánkból érkező turistákat pedig Tibet helyett Kína más részeivel "kárpótolják", illetve későbbi időpontokat ajánlanak nekik.

Meg kellett duplázni a Klein Dávid és Várkonyi László részvételével március végén elinduló Mount Everest-expedíció költségvetését Tibet hermetikus lezárása miatt. A magyar hegymászók az eredeti terv szerint március 14-én indultak volna el, ám március 11-én értesültek arról, hogy a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség az összes külföldi hegymászó-expedíciót kitiltotta a 2008-as tavaszi mászószezon idejére a hegy tibeti oldaláról.

- Három lehetőség közül választhattunk: az Everest másik oldaláról mászunk, ami több mint kétszeresére növeli a költségeket, az őszi szezonra tesszük az expedíciót, vagy egy másik nyolcezer méteres hegyet próbálunk megmászni - fogalmazott az MTI-nek Klein Dávid.

Az expedíciót legnagyobb szponzora mentette ki szorult helyzetéből, megduplázta az anyagi támogatást, így lehetővé tette, hogy a hegymászók az északi (tibeti) normál út helyett a déli (nepáli) normál utat válasszák, és elindulhassanak március 28-án, megkísérelve a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását.

Az új útiterv szerint az expedíció tagjai Budapestről (Bécs és Újdelhi érintésével) Katmanduba, Nepál fővárosába repülnek, majd helikopterrel vagy kisrepülővel érkeznek a serpák lakhelyére. A teherhordók segítségével viszik holmijukat az 5300 méteren lévő alaptáborba, ami legalább egy hetet vesz igénybe. Utána már támogatás nélkül, saját maguk építik ki a magasabb pontokon a többi tábort. A csúcstámadásra várhatóan május közepén kerül sor.

A határzár a turistákat is kényelmetlen helyzetbe hozta. Magyarországon az Atlas Travel a legnagyobb tibeti utaztató, legközelebbi kínai-tibeti körutazásuk áprilisban indult volna. Mint Hachbold Andrástól, a cég munkatársától megtudtuk, a résztvevők a tibeti kitérő helyett most jangcei hajóutat kapnak, illetve felajánlották nekik, hogy egy későbbi időpontra tegyék át az utazást. Amúgy Tibet még nem számít igazán vonzó célpontnak a magyar utazók szemében, globálisan azonban más a helyzet: évente 4-5 millió turista keresi fel az országrészt. A vidék alapvetően az idegenforgalomból él, így idén meglehetősen szűk esztendő vár a tibetiekre. (H. M.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.