Sólyom bemutatta ombudsman-jelöltjeit

Sólyom László köztársasági elnök pénteken bejelentette: Bogdányiné Mészáros  Ágnes jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor  Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését. Elmondta: amikor szerdán a parlamenti pártok  frakcióvezetői megkapták a meghívót, egyben megkapták a jelöltek  nevét is. Reméli, hogy az Országgyűlés érdemben meghallgatja a két jelöltet. A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Karsai Péter (MDF), Kóka János (SZDSZ), Semjén Zsolt (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Az ombudsmanjelöltek megtisztelőnek tartják a kiválasztást

Bogdányiné Mészáros Ágnes és Tóth Gábor Attila is megtisztelőnek tartják, hogy az államfő ombudsmannak jelölte őket. Erről azután nyilatkoztak újságíróknak, hogy pénteken Sólyom László bemutatta őket a frakcióvezetőknek. Azt mondta: nagyon örül annak, hogy ilyen megtisztelő jelölést kapott. Hozzátette: a frakciók és az Országgyűlés dolga, hogy eldöntse, a jelölteket alkalmasnak tartja-e az adott feladatra. Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén mit tenne elsőként, úgy válaszolt: tájékozódna azokban az országos ügyekben, amelyekhez eddig nem értett.

Bogdányiné Mészáros Ágnes közölte, a jelölésén először nagyon meglepődött, mert úgy gondolta, hogy nyíregyházi munkája nem biztos, hogy az egész országban ismert. Elsősorban gyakorlati szakembernek tartja magát. Arra a felvetésre, hogy a jelöltállítás korábbi fiaskói eltántorították-e, azt mondta: vállalja a megmérettetést, és elfogadja az esetleges kritikát is. "Ha nem értek valamivel egyet, természetesen el fogom mondani".

Tóth Gábor Attila úgy fogalmazott: megtisztelő számára, hogy a köztársasági elnök erre a feladatra alkalmasnak tartja, "majd igyekszem ezt bebizonyítani". Szerinte az adatvédelmi ombudsmannak folytatnia kell azt a munkát, amelyet az első két biztos megkezdett. Mint mondta, a harmadik adatvédelmi ombudsman "jórészt kitaposott úton jár, de számos új feladattal kell majd szembesülnie." Ezek között kiemelte, hogy újabb személy nyilvántartó technológiák jelennek meg, folyamatos a terrorizmus elleni törvényhozás, és az információ-szabadság terén is mindig előkerülnek újabb akták, amelyek nyilvánosságáról állásfoglalást kell foglalni. Beszámolt arról, hogy a frakcióvezetőkkel folytatott beszélgetésen elhangzott: "az a hír rólam, hogy elmondom a véleményemet közéleti, alkotmányjogi ügyekben és én ezt nagyon bátran vállalom."

"Minden politikai oldallal szemben nyíltan meg tudom fogalmazni az álláspontomat, ha úgy ítélem meg, hogy az alkotmány szellemével ellentétes megoldásokra gondolnak" - hangozatta. Arra a kérdésre, hogy van aki az SZDSZ holdudvarához köti személyét, úgy reagált: a liberális szó számára azt jelenti, hogy tiszteletben tartják "mindenkinek az egyenlő szabadságát, azokét is, akik másképpen gondolkodnak a világról, mint mi".

Bogdányiné Mészáros Ágnes 1954-ben született. 1978-ban a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett felsőfokú végzettséget, majd a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol 1991-ben jogászként végzett. Két évvel később jogi szakvizsgát tett. 1999-ben társasági jogi szakjogászi, 2002-ben környezetvédelmi szakjogászi képesítést szerzett, 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán jogász-közgazdászi diplomát kapott. Szakmai pályafutását 1993-ban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat vagyonirodájánál kezdte, ahol ügyintéző jogtanácsosként dolgozott. 1995-1996-ban a nyíregyházi polgármesteri hivatal Vagyon- és Vállalkozási Irodájának jogtanácsosa volt. 1997-ben került a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi felügyelőséghez, ahol 2000-ig a Hatósági-, Jogi és Igazgatási Osztályt vezette, majd 2005-ig a Felügyelőség igazgatói teendőit látta el. 2005 óta egyéni ügyvédként működik. Részt vesz az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság munkájában. Szakmai publikációi környezetvédelmi jogi témakörben jelentek meg.

Tóth Gábor Attila Budapesten született 1970. augusztus 18-án. 1988-ban érettségizett a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban. 1992. és 1997. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, summa cum laude minősítéssel diplomázott. 1999-2000-ben jogi szakvizsgát tett. 1999-től részt vesz a Miskolci Egyetem doktori képzésében (PhD), 2003-ban szerzett abszolutoriumot. Szakmai tevékenységét még egyetemistaként a Társaság a Szabadságjogokért programvezetőjeként kezdte 1994. és 1999. között. 1997-től 2000-ig a Fundamentum című emberi jogi folyóiratot szerkesztette. 1997 óta oktat. 2004-ig megbízott egyetemi oktatóként a Széchenyi István Egyetemen alkotmányjogot tanított, 2003 óta - ugyancsak megbízottként - a Semmelweis Egyetemen tanít bioetikát. 2003 óta a Jogi Szakvizsga Bizottság tagja. 2000-ben a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságán Kukorelli István alkotmánybíró tanácsadója lett, 2007-től főtanácsadó. 1997-ben megkapta az Autonómia Alapítvány Tolerancia díját, több ízben járt külföldi tanulmányúton. Jogtudományi szakkönyvek társszerzője, számos tanulmány szerzője az emberi jogok és az alkotmányjog tárgykörében.

(MTI)

Sólyom László
Sólyom László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.