Csillagszóró után Kikelet

A tavaly karácsonyi Csillagszóró után az idén Kikelet hadművelet elnevezésű húsvéti élelmiszer-biztonsági akciót indított a kormány. Miután Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos a csütörtök reggeli kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette a hat hétig tartó, nyolc hatóság együttműködésével szervezett akciót, az első ellenőrzésre 11 órakor került sor a fővárosi Fény utcai piacon.

Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos elmondta: a március 31-éig tartó ellenőrzés-sorozat újdonsága, hogy a téli ellenőrzések során együttműködő hatóságokhoz (az APEH, az ÁNTSZ, a FVM, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a VPOP) csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság is. Összesen 35-40 ezer ellenőrzést fognak tartani, ám céljuk nem a büntetés, hanem az együttműködés az élelmi lánc minden szereplőjével azért, hogy "a fogyasztók örömére szolgáljanak a húsvéti étkek". Elsősorban a húsvéti időszakban kedvelt és gyakran vásárolt termékeket ellenőrzik, így főként a nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkaféléket, a tojást és a tojáskészítményeket, továbbá a kalácsokat, a fűszereket, valamint a szeszes italokat és az üdítőket. Vizsgálni fogják a kereskedőket és a termékek előállításában, szállításában részt vevő szereplőket. Az akciósorozatban külön figyelmet kapnak az utak melletti forgalmas vendéglátóhelyek és idegenforgalmi programok, illetve az ünnepekhez kapcsolódó rendezvények is.

A Fény utcai piacon tartott ellenőrzés során a hatósági állatorvosok csak kisebb szabálytalanságokat találtak - de az újságíróknak bemutatták azokat az egészségre is veszélyes rutinhibákat, amelyeket a hentespultok mögött elkövethetnek. Ilyen a pultban tartott túlságosan sok szeletelt felvágott, amelyet nem biztos, hogy a kihelyezés napján el tudnak adni. De óvakodni kell a piszkos mérleggel dolgozó helytől és a gyanúsan elszíneződött belsőségtől is. A tegnapi ellenőrzés során gyulladásos sertéstüdőt találtak, amelyet - mint Hajós Ádám, a Fővárosi és Pest Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság főállatorvosa elmondta - el is koboztak, és folytatják az ellenőrzést a vágóhídon és a sertéstelepen is, ahonnan a beteg állat a kereskedőhöz került.

A Csillagszóró hadművelet (2007. november 22.- 2008. január 2.) keretében 6200 ellenőr járta a kereskedelmi lánc szereplőit. Hat hét leforgása alatt a hatóságok munkatársai mintegy 35 ezer ellenőrzést végeztek, és csaknem 9 ezer esetben szabtak ki bírságot, lefoglaltak félmilliárd forint értékű árut, és 1,1 milliárd forint bírságot szabtak ki.

A Fény utcai piac egyik üzlete. Megint jönnek...
A Fény utcai piac egyik üzlete. Megint jönnek...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.