Az EU húsz tagállama nem akarja az agráriumot beáldozni a világkereskedelemért

Az unió húsz tagállama összezárt, és nem akar több engedményt adni az agrárkérdésekben a világkereskedelem liberalizációjáról folyó tárgyalásokon. Ha azonban ebben nem lesz egyezség, akkor semmiben sem.

 

 

 

 

Húsvét után ülnek össze a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagállamainak szakminiszterei, hogy hét év egyeztetései után talán végre tető alá hozzák a dohai tárgyalási forduló megállapodását. Legalábbis ami a főbb számokat illeti; a részleteket a szakértőknek ezután még finomítaniuk kell. Az EU kereskedelmi főigazgató-helyettese szerint ha áprilisban nincs egyezség, másfél évre a süllyesztőbe kerülhet a világkereskedelem liberalizálásáról szóló dohai tárgyalási forduló. Húsz uniós tagország, köztük hazánk, a minap zárta a sorait: agrárminisztereik az EU mezőgazdasági tanácsülésének margóján tömörültek egységbe az ellen, hogy az EU indokolatlan agrárengedményeket tegyen. A biztosítékot a mezőgazdasági WTO-tárgyalásokat vezető Crawford Falconer jelentése csapta ki. - Még aránytalanabb dolgozat, mint a korábbiak, teljességgel elfogadhatatlan. Kollégáimmal együtt azt a véleményt alakítottuk ki, hogy jobb, ha nem lesz WTO-megállapodás, mint ha rossz egyezség születik. A Falconer-jelentés különösen a zöldség-gyümölcs ágazatban és az állattenyésztésben veszélyezteti az európai mezőgazdaság érdekeit - jelentette ki Michel Barnier francia miniszter. - Miközben nálunk fokozottabb állatjóléti rendelkezések lépnek életbe, azt senki nem kéri számon, hogy Brazíliában hány állatot, milyen körülmények között nevelnek egy ólban. Hogyan legyen piacnyitás, ha nem egyenlő a versenyhelyzet? - vetette fel a brüsszeli magyar sajtó előtt Gráf József. Az agrárminiszter, aki a hét végén Párizsban tovább egyeztet francia kollégájával, elmondta: a tagállamok legalábbis Mariann Fischer Boel mezőgazdasági EU-biztosban megbíznak, és az ő támogatását kérték a WTO-tárgyalások további szakaszára. - Egyetértettünk abban, hogy Brüsszel rossz irányba halad. Attól tartunk, hogy a mi kárunkra, a mezőgazdaságban próbálnak majd eredményt felmutatni, miközben a többi területen nincs előrelépés - mondta Gráf. Az EU részéről az agrárkereskedelmi védővámok akár ötvenszázalékos csökkentése is felvetődhet.

 

A húszas egyeztető csoportból a briteken és négy észak-európai országon túl a csehek és a máltaiak maradtak ki. E "frontvonalak" részben megfelelnek az EU hamarosan újra kiújuló költségvetési vitájában elfoglalt álláspon-toknak. A britek és az északiak ugyanis az agrárkiadások arányának csökkentésére törekszenek a közös uniós büdzsén belül.
A WTO-tárgyalások folytatásának menetrendje lehetővé tenné, hogy George W. Bush amerikai elnök még a jövő év eleji távozása előtt aláírhassa az egyezséget. - Brüsszelben úgy látjuk, Bushban megvan erre a kellő elkötelezettség, elnöki periódusa nagy eredményének tudná elkönyvelni Dohát. A jelenlegi világgazdasági bizonytalanságok közepette nagyon fontos lenne sikerre vinni a tárgyalásokat. Ha ez most tavasszal mégsem sikerülne, úgy a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző kampány már komoly zavaró tényezőt jelent, a gyakorlat szerint az új elnök a következő nyárig nem állítja fel csapatát, 2009 őszén pedig már a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma jár le - mondta lapunknak Balás Péter, az EU bizottságának kereskedelmi főigazgató-helyettese.

 

Az EU tagországai ugyan képviseltetik magukat a WTO-egyeztetéseken, de nevükben a brüsszeli bizottság tárgyal. Peter Mandelson kereskedelmi biztost gyakran támadják is, hogy átlépi a "vörös vonalakat", vagyis azt a mandátumot, amelyet a tagállamoktól kapott.

A három fő dossziét (agrár-, illetve ipari termékek, szolgáltatáskereskedelem) felügyelő tárgyalási elnökök nemrég adták közre jelentésüket. A mezőgazdasági témákban a huszonhetek védekező helyzetben vannak a feltörekvő gazdaságokat képviselő Brazíliával, Kínával, Indiával, Argentínával, Dél-Afrikával szemben. Itt az EU a kereskedelmi védővámok csökkentésében engedhet, az exporttámogatások 2013-as teljes felszámolása pedig már konkrét ígéretként is elhangzott. - Az ipari termékeknél ellenben, amelyekben az EU a világ vezető exportőre, a feltörekvő gazdaságok az utóbbi időben támadásba lendültek. Itt nem körvonalazódik a megoldás, mint az agrárügyekben. Az "egységes csomag" elve márpedig tovább él: mindenről meg kell állapodnunk ahhoz, hogy megegyezzünk. Nagy az ellenállás a szolgáltatáskereskedelemben is, nem beszélve az EU számára olyan fontos egyéb témákról, mint a szabályalkotási kérdések, ideértve az agrártermékek földrajzi eredetvédelmét - mondja Balás Péter, hozzátéve, noha a 2001-ben útjára indított dohai tárgyalási kört eleve "fejlesztési fordulónak" nevezik, a feltörekvő gazdaságoknak az utolsó órában meg kell érteniük: most nekik kell lépniük.

Világkereskedelem

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.