Szellemképes őstáltosok

Részben egyházként, részben gazdasági vállalkozásként működik az ősmagyar táltosok körül kiépített hálózat. A szolgáltatások skálája a keresztelőtől az energiakezelésig, a masszázstól a szellemgyógyászatig terjed. A rendőrség kuruzslás gyanúja miatt nyomoz, az ÁNTSZ szerint a Táltos Cseppek nevű csodakészítmény nem más, mint "szűrt, tisztított ivóvíz".


A legelfogultabb szellemlények sem állíthatják, hogy az Ősmagyar Táltos Egyház magához vonzotta a profi filmeseket. Az egyik szeánszról készült DVD-felvételen Kovács-Magyar András főtáltos arcába minduntalan belerondít a mikrofon, a képsorok minősége helyenként az élvezhetőség határát súrolja. A zavaró körülményeket feledteti annak a több száz átlényegült arcú embernek a látványa, aki a földöntúli élmény, még inkább a gyógyulás reményében gyűlt össze egy művelődési ház nagytermében.

Nézzük, miből élünk. Kovács-Magyar András főtáltos - testes, nyugalmat árasztó férfi, kis beszédhibával - már mondja is:

"Minden embert elviszünk Isten elé, letetetjük a bűneit, minden embert végigviszünk a kozmoszon, és van egy kórházunk, ahol gyógyításokat végzünk. Amikor valaki ezt az utat bejárja, és ismételt vagy más szervgyógyításokra is szüksége van, már a meditáció során csak a patakig visszük le. A patakból merít, az élet vizéből, iszik hét kortyot, teremtünk egy ágyat vagy egy széket, és ott végezzük el a műtétet. Ha valaki jelentkezik, mindig meg kell kérdezni a szellemvilágot: elvégezhető a műtét vagy nem. Ha a szellemvilág igent mond, a műtétet el lehet végezni. Veletek, akik itt vagytok, a meditáció során már csak lemegyünk a lépcsőn, elmegyünk a patakpartig, és megcsináljuk a műtétet. Hiszen tegnap már jártunk Isten előtt, és megkaptátok a fehér köpenyt. A fehér köpenyt aki megkapja az Istenségtől, az azt jelenti, hogy le tudta tenni a bűneit. Amíg valaki nem kap fehér köpenyt, a szellemgyógyászati műtét nem végezhető el."

Bár a kórház, a patakpart, a lépcső és a fehér köpeny csak a spirituális térben létezik, a szertartáson részt vevők számára mindez kézzelfogható valóság. Kivételesen izgalmas, amikor a főtáltos vezényletével megidézik egy ismert személyiség, jelesül Antal Imre "fantomtestét". Az ősmagyar táltosok szokásaiban kevéssé jártas szemlélők hajlamosak lehetnek azt hinni, hogy a színpadon csak a nagy üres semmi terpeszkedik, de a közönség soraiból kiválasztott tanítványok annyira lelkesen tapogatják a levegőt, hogy kétség se fér hozzá: fantomtest az, bizony, a javából.

A főszerep természetesen a gyógyításé. Kovács-Magyar András jó formát fut: az a nő, aki nemrég mozdulni is alig bírt, a szellemkezelés hatására kifejezetten ugribugrinak tűnik. A DVD-felvételen egyik páciens követi a másikat, mindegyikük gyógyíthatatlannak vélt nyavalyából épült fel. Akad, akinek a levágott hüvelykujja nőtt vissza. A főtáltos még egy katolikus pappal is csodát tett: a lelkipásztor Kovács-Magyar András tanácsára fél méterrel odébb húzta az ágyát, és fordított testhelyzetben alszik. Azóta elkerülik a káros sugárzások. A papnak korábban két infarktusa volt, most kutya baja.

A pogány és a keresztény hitvilág ötvözetét kínáló Ősmagyar Táltos Egyház tíz éve alakult. A vallási teendőket Kovács-Magyar András akár szűk családi körben is megbeszélheti: a háromfős vezetőségben rajta, az egyház első emberén kívül édesanyja és lánytestvére kapott helyet. Az idők során két fia is a táltos gyógyászat avatott szakértőjévé vált.

Kovács-Magyar András máskülönben nem csupán az egyháznak, hanem a Táltos Iskolának és az Energia Gyógyító Központnak is a vezetője.

Míg az őstáltosok honlapján a gyógyult rajongók beszámolói sorjáznak, a világháló más oldalain az ellentábor szerveződik. Némelyek egyszerűen csak szélhámosnak tartják Kovács-Magyar Andrást, mások úgy gondolják, hogy a főtáltos tényleg különleges képességekkel bír, de tudását rossz célokra használja, "fekete mágiát" űz.

Utóbbi véleményt osztja Éva, egy gazdasági cég ügyintézője is. Egyelőre csak családneve elhallgatásával vállalja a sajtószereplést. Évekkel ezelőtt az ősmagyar történelem és a rovásírás iránti érdeklődés vezette az egyház tagjai közé, továbbá a betegsége. Szerette volna elkerülni a hagyományos kórházi műtétet. Összeszámolta: tíz hónap alatt több mint 180 ezer forintot költött táltos tanfolyamokra, kiadványokra és kezelésekre, állapota azonban nem javult. Ellenkezőleg.

Nem segítettek a Táltos Cseppek sem, pedig az ezerötszáz forintért, kis tégelyekben árult folyadék elvileg szinte minden elképzelhető testi-lelki problémára jó. (Naponta háromszor húsz, súlyos esetben ötször húsz csepp ajánlott.) Az egyik szórólap tanúsága szerint a Táltos Cseppeknek köszönhetően vashiányos emberek vérképe állt helyre rövid idő alatt, harmad- és negyedfokú égések fájdalma szűnt meg azonnal, ráadásul az égett felületek nyom nélkül gyógyultak. Hosszan sorolhatnánk: a főtáltos által bevitt speciális rezgések jóvoltából a különleges cseppek alkalmasak szénanátha, torokgyulladás, gyomorfekély, fogkő, hajhullás, kancsalság, depresszió, korai magömlés, lámpaláz, lumbágó, tyúkszem, puffadás, narancsbőr, ágybavizelés, bárányhimlő, csuklás és sok egyéb más mellett a dadogás gyógyítására is.

Kovács-Magyar András egyik volt munkatársa - aki kiábrándult az egyházból és annak vezetőjéből, ám inkognitóját szeretné megőrizni - állítja, hogy egy időben naponta több száz fogyott a tégelyekből. Hivatalosan ma már nem árusítják a cseppeket, de az a pletyka járja, hogy a megbízható kuncsaftok "kéz alatt" azért hozzájuthatnak.

A volt munkatárs úgy tapasztalta, hogy az egyház környékén dolgozó táltosok között felkészült természetgyógyászok és kóklerek egyaránt vannak: szerencse kérdése, hogy melyik ügyfél kihez kerül. Szerinte nem túlzás kijelenteni, hogy az őstáltosok éves tiszta bevétele százmilliós nagyságrendben mérhető.

Kétségtelen, hogy szerteágazó tevékenységet folytatnak. Országszerte tartanak előadásokat, energia- és szellemgyógyászati kezeléseket végeznek. Vállalnak távgyógyítást is. Kirándulásokat (szent utakat), táborokat és bálokat szerveznek, könyveket és audiovizuális termékeket adnak ki. Keresztelőket és esküvőket rendeznek, igény esetén nemcsak személyeket, lakásokat is megszabadítanak a szellemektől. Nehogy kifelejtsük a táltos masszázst: a kétnapos részvételi díj 40 ezer forint.

Az Ősmagyar Táltos Egyház bejegyzett székhelye Nyíregyházán, a Táltos Irodának nevezett központ Budapesten, a XIV. kerületben található.

Kora délután van, a kívülről jellegtelen Tábornok utcai épület első emeletén zajlik az élet. Táltos gyógyítók jönnek-mennek, a páciensek gyönyörű rönkbútorokon várnak a sorukra. A bejárati ajtó melletti polcok gazdag választékát kínálják az őstáltos ismeretek elsajátításához nélkülözhetetlen kiadványoknak. Táltosos kulcstartó is van, méghozzá kétféle: az egyik ötszáz, a másik ezerötszáz forintba kerül. Percenként csörög a telefon, a válasz rendre ugyanaz: "a jövő héten sajnos már minden időpont foglalt".

A személyzet nem különösebben lelkes attól, hogy egy újságíró az egyház felől érdeklődik, a munkatársak tekintetében a pánik jeleit vélem felfedezni. Csakhamar felbukkan egy főnöknek látszó hölgy, aki - többekkel egybehangzóan - tudatja, hogy kizárólag Kovács-Magyar András adhat tájékoztatást. Másrészt hangsúlyozza, hogy ahol most tartózkodunk, nem az Ősmagyar Táltos Egyház, hanem az Energia Gyógyító Központ székhelye, a kettőt véletlenül sem szabad összekeverni. Az egyház irodája is ezen az emeleten van - folytatja -, a szomszédban, de fölösleges próbálkozni, mert "nincs ott senki".

Sebaj, egy kísérletet megér. Az Ősmagyar Táltos Egyház irodájánál történetesen az a főnöknek látszó hölgy nyit ajtót, aki az Energia Gyógyító Központban pár perce közölte, hogy "nincs ott senki". Lehet, hogy valamilyen furmányos varázslattal átrepült a falakon, vagy - talán ez a valószínűbb - a hátsó traktusban szabad az átjárás a két iroda között.

A zavar a tetőfokán, a hölgy a kezeit tördelve ismételgeti, hogy forduljak "az Andráshoz".

Kovács-Magyar Andrással néhány nap múlva, telefonon sikerül beszélnem. "Mindig vannak elégedetlen emberek, pedig mi soha senkit nem hitegettünk azzal, hogy mindenkit meg tudunk gyógyítani" - reagál a személyét is érintő bírálatokra. Megerősíti, hogy az Ősmagyar Táltos Egyháznak és például az Energia Gyógyító Központnak - azon túl, hogy ennek is, annak is ő a vezetője - semmi köze nincs egymáshoz. Az egyik vallási, hitéleti szervezet, a másik viszont kft. formájában működő gazdasági vállalkozás.

Az egyházban amúgy évente hét-nyolcszázan hosszabbítják meg a tagságukat. (Az éves tagdíj mindössze ezer forint.) Arról, hogy a szellemgyógyászati kezeléseket és az egyéb szolgáltatásokat eddig hányan vették igénybe, Kovács-Magyar András nem tud felvilágosítást adni. Mint ahogy a bevételekről sem. A gyógyítók - meséli - egyéni vállalkozóként végzik spirituális tevékenységüket, egy magáncég anyagi kondíciói egyébként sem tartoznak a nyilvánosságra.

Érdekes mellékszál, hogy az egyházvezető felesége Benkő Péter színész volt élettársa, Magyar Ildikó, aki több mint félmilliárd forintos áfacsalás miatt került börtönbe.

A feleségével kapcsolatos kérdésre Kovács-Magyar András nem akar érdemben felelni: "Nem tölt be semmilyen tisztséget az egyházban, nem is tag, ez a legteljesebb mértékig magánügy. A Népszabadság nem bulvárlap, kérem, őrizzük meg a beszélgetés komolyságát."

Valljuk meg: nem lettünk sokkal okosabbak.

Az ÁNTSZ - egy tavaly tavasszal tett feljelentést követően - helyszíni ellenőrzést tartott a Tábornok utcai Energia Gyógyító Központban. Az ennek nyomán született dokumentumból legalább arra következtetni lehet, hogy az őstáltosok miért hagytak fel a csodaszernek is beillő Táltos Cseppek forgalmazásával. Az ÁNTSZ megállapításából kiderül ugyanis, hogy a tégelyekben "szűrt, tisztított ivóvíz" van. Semmi más... A tisztiorvosi szolgálat ugyanakkor figyelmeztette Kovács-Magyar Andrást: "nem keltheti azt a reményt, hogy a fent nevezett cseppek önmagukban gyógyító hatásúak lennének". Az ÁNTSZ felhívta a főtáltos figyelmét, hogy "hipnózist szakirányú végzettség hiányában nem alkalmazhat, erre vonatkozó működési engedéllyel nem rendelkezik", és felszólította, hogy a "betegek megtévesztésének kiküszöbölése érdekében" válassza ketté az Energia Gyógyító Központ Kft. és a nevéhez fűződő Ősmagyar Táltos Egyház tevékenységét.

Feljelentés érkezett egyebek mellett a rendőrséghez is. Kovács-Magyar András közlésével szemben az egyik rendőrségi irat az Energia Gyógyító Központot nem független gazdasági vállalkozásként, hanem az "egyház tanításának szervezeti kereteként működő" intézményként említi. A rendőrségi beadvány - többszöri kanyar után - a XII. kerületi kapitányságon landolt, ahol lapunknak elmondták: az Ősmagyar Táltos Egyház ellen tett panasz ügyében kuruzslás gyanúja miatt folyik a nyomozás.

Táltos könyvek, DVD-k a kínálatban
Táltos könyvek, DVD-k a kínálatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.