Skizofrén helyzetben a skizofrének

Rendkívül súlyos következménye lett az OPNI bezárásának és a pszichiátriai kapacitások csökkenésének: skizofrén betegek százai kerültek ki a rendszerből - állítja a szakma. Az egészségügyi tárca ezt vitatja, szerintük lenne helyük a pszichiátriákon.

"Az MPT új stratégiája a betegek stigmatizálása? – a gyógyítók korifeusai megbélyegzik a betegeket és érdeksérelmeikért rajtuk állnak bosszút, avagy mindenről Horváth Ágnes (és Gyurcsány) tehet…" - olvasható Szendi Gábor szakpszichológus és Fekete György mentálpedagógus "Áruló főpszichiáterek" című reakciójában.

A Szent János Kórház pszichiátriai osztályán egy drogindukált skizofréniában szenvedő hajléktalan egy éjjel megölte egyik betegtársát. A férfi miatt korábban többször panaszt tettek, mert tehetetlenek voltak az agresszivitásával szemben, s úgy vélték, nem az állapotának megfelelő osztályon fekszik - de mindhiába. Nem ez az egyetlen ilyen eset - kórházon kívül és belül. Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnöke azt mondja: az utóbbi hónapokban több olyan esetről tud, hogy a kórházból még nem gyógyultan kikerült betegek miatt következtek be tragédiák - három olyan gyilkosságot és öt öngyilkosságot is említ, amelyek hátterében pszichiátriai betegség áll.

- Egy másik fővárosi kórházban is fekszik egy szinte kezelhetetlen férfi, akit elvileg csak fokozott biztonságú osztályon lenne szabad ápolni, ehelyett egy hagyományos pszichiátriai osztályon van. Egy ápoló lábát már eltörte. Egy 150 ágyas, csak néhány szakemberrel működő osztályon nem is várható el a speciális ellátás - mondja Németh Attila, aki szerint a helyzet kétségbeejtő: bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), s ezzel egyidejűleg országszerte mintegy negyedével csökkentek a pszichiátriai kapacitások, amelyek pedig korábban sem érték el az európai átlagot. Az ágyszámleépítés mellett a járóbeteg-ellátás finanszírozása is csökkent, és nem bővültek a pszichiátriai betegeket fogadó intézmények férőhelyei sem.

Szilágyi Júlia pszichiáter, az Országgyűlés Ombudsmani Hivatalának munkatársa szerint skizofrén betegek százai kerülhettek az utcára, olyanok, akiknek ellenőrzésre és állandó kezelésre volna szükségük.

Horváth Ágnes szakminiszter azt ígérte, hogy egyetlen pszichiátriai beteg sem marad ellátatlanul, mert a kórházak, amelyek közt az OPNI ágyait szétosztották, minden beteget felvesznek. Az OPNI 849 ágyából úgy 300-at adtak át, tehát több mint 500 ágy megszűnt.

- A pontos számok ma sem ismertek, ezért a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy több száz pszichiátriai beteget ellátó ágy szűnt meg, majdnem kétszer annyi, mint amennyit átadtak más intézményeknek - mondja Szilágyi Júlia, aki szerint szó sincs arról, hogy a kezelésre szorulókat bárki, bárhol fogadná, vagy ők maguk találnák meg új helyüket.

- Ezeknek a betegeknek jelentős részére senki sem kíváncsi, családjuknak is nyoma vész, és szinte kizárható a lehetőség, hogy majd maguk veszik kezükbe a sorsukat. Őket legfeljebb az utcai szociális gondozó látja - teszi hozzá.

Fölmérések szerint Magyarországon körülbelül 85 ezren szenvednek skizofréniában, közülük 50-60 ezret kezelnek. Mivel e betegség a korszerű gyógyszerekkel is legföljebb csak egyensúlyban tartható, de nem gyógyítható, folyamatos gondozás, kezelés szükséges. Az OPNI bezárása, a többi pszichiátriai osztály túlterheltsége, a pszichiátriai járóbeteg-ellátás fix finanszírozásának ötvenszázalékos csökkentése alapvetően rontotta a betegellátást.

- Az eddig pszichiátriai gondozás alatt álló skizofrén betegek legalább egy százaléka, úgy ötszáz beteg kiesett az ellátórendszerből - állítja Szilágyi Júlia, aki szerint a társadalom sem függetlenítheti magát ettől a problémától: bizonyítható, hogy a pszichiátriai ágyak csökkenésével arányosan nő a betegeket ért vagy általuk elkövetett bűncselekmények száma.

Az egészségügyi tárca - az OEP adataira hivatkozva - vitatja ezeket a megállapításokat. Állítják: sem a skizofrén, sem a depressziós betegek nem tűntek el a rendszerből. Vagyis a számukra szükséges gyógyszerek fogyasztásának ötszázalékos visszaesését nem a kezelt betegek számának csökkenése okozta, inkább arról van szó, hogy a rászorulók nagyobb készleteket halmoztak föl. Továbbá visszaszorult a szakmai és finanszírozási protokollban megfogalmazott javaslatokkal ellentétes gyakorlat: korábban ugyanis minden harmadik, ma minden negyedik beteg szed párhuzamosan többféle szert.

Az OPNI-n kívül sehol sem szűnt meg az aktív pszichiátriai ellátás az ország kórházaiban, legfeljebb kapacitáscsökkentés volt - ez a minisztérium álláspontja. A kapacitás "mindöszsze" 22 százalékkal csökkent, miközben a rendelkezésre álló helyek csak 70-85 százalékos kihasználtsággal működnek. A minisztérium szerint így egyértelmű, hogy kapacitáshiány miatt senki nem kerülhetett utcára. Az arra rászoruló betegeket minden esetben a pszichiátriai osztályokon helyezik el. Zárt osztály alkalmazására - emberjogi szempontok miatt - nincs lehetőség.

A szaktárca lapunk kérdésére leszögezte: a dühöngő beteg kezelése, a biztonságának garantálása az intézmény menedzsmentjének és szakmai vezetésének a feladata és felelőssége. Ehhez az indokolt gyógyszeres nyugtató terápia és - szükség esetén - a rendőri segítség is a rendelkezésükre áll.

Az OPNI egykori ágya. Ki tudja, mi van most az itt gondozott beteggel
Az OPNI egykori ágya. Ki tudja, mi van most az itt gondozott beteggel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.