Váratlanul meghalt Szaakasvili vetélytársa

Szívrohamban meghalt Londonban Badri Patarkacisvili grúz milliomos, volt ellenzéki elnökjelölt - jelentette be szerdán egy szóvivő. A brit rendőrség gyanúsnak tartja a halálesetet. Patarkacisvili ellen január 10-én vádat emelt a grúz ügyészség, azzal gyanúsítva őt, hogy államcsínyt és terrortámadásokat szervezett a kaukázusi köztársaságban.

A milliomos, aki tulajdonosa volt az Imedi televíziónak, Mihail  Szaakasvili régi-új államfő vetélytársaként indult a január elején  rendezett elnökválasztáson.

Megerősítette az ellenzéki politikus halálát elnökválasztási  stábjának egyik tagja, Nona Gaprindasvili. A volt sakkvilágbajnok a  grúz állami televízióban elmondta, hogy Patarkacisvilit kedden késő  este érte szívroham a brit főváros környékén levő otthonában.

Az 52 éves politikus tavaly óta élt Londonban, azt követően,  hogy a grúz hatóságok eljárást indítottak ellene államellenes  összeesküvés és terrorcselekmény előkészítése címén. Patarkacisvili  indult a grúziai elnökválasztáson ez év januárjában, de nem tért  vissza hazájába, mert attól tartott, hogy őrizetbe veszik. A  szavazatok hét százalékát kapta a választáson.

Patarkacisvili eleinte támogatta a "rózsák forradalma" néven  emlegetett tüntetéssorozat eredményeként 2004-ben hatalomra került  Szaakasvili elnököt, de később szembefordult vele, s átállt az  ellenzékhez.
Tavaly decemberben a londoni The Sunday Times úgy értesült, hogy  merénylet készül Patarkacisvili meggyilkolására. Az üzletember a  grúz kormányhoz fordult, hogy azonnal vizsgáltassa ki az ügyet.

A brit hatóságok gyanúsnak tartják a grúz üzletember halálát - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő. Kijelentette: minden  váratlan halálesetet gyanúsként kezelnek. A nap folyamán megtartják a halottszemlét, hogy megállapítsák Patarkacisvili halálának okát - tette hozzá a szóvivő.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.