A luxus csábításában

A kereskedők "kozmopolita krémjét" a luxusruházati boltok fess megjelenésű, több nyelven beszélő, a szakma minden csínját-bínját ismerő eladói alkotják.

Az utóbbi években nálunk is boltot nyitó nagy nemzetközi luxus ruházati márkák akár hónapokra is idetelepítettek egy-egy eladót, hogy ők tanítsák be az itteni munkaerőt. A néhány szereplős luxuspiacon a boltvezetők azóta is leginkább egymás alkalmazottjait próbálják elcsábítani.

Míg egy középszintű márka üzletében naponta több százan, egy luxusmárka boltjában jó, ha tizenöten vásárolnak, ezért különös jelentősége van annak, milyen fogadtatásban részesül a vevő.

- Az angoltudás, és a felsőfokú végzettség inkább csak belépőkártyának számít - mondja Orosz Péter, a Brioni üzletvezetője. Elvárás a reprezentatív megjelenés, a kiváló modor, a kifinomult ízlés, és otthonosság a divat világában. Végül, de nem utolsósorban: a rendkívül drága áru miatt az ilyen állás messzemenően bizalmi jellegű. Az sem véletlen, hogy a luxusruházati cégekhez nem igazán lehet álláshirdetések útján bekerülni, inkább fejvadászcégek, vagy ismerősök útján lesz valaki alkalmazott.

Orosz Péter szerint nálunk ez a szakma a várható újabb boltnyitásokkal együtt - Burberry, Gucci - most "termelődik újjá", így az itteni munkáltatók vélhetőleg még nem feltétlenül várják el a hasonló üzletben eltöltött nagyobb gyakorlatot. Azonban a több tucat előre kiválogatott jelöltből is jó, ha egy-kettő beválik. Persze a magas elvárások, és a nagy kereslet alakítja a fizetéseket is: egy luxusruházati eladó fizetése a hazai piacon nettó 150 ezer forintnál kezdődik. Ráadásul, mivel nemzetközi céghálózatokról van szó, az eladók karrierlehetősége is inkább a multiknál dolgozó menedzserekére emlékeztet: a tanulóévek után a tapasztaltak előtt könnyen megnyílik a világ, és hasonló állásban - ha nem is könnyen - New Yorktól Londonig elhelyezkedhetnek.

A nagy márkák boltjaiban nemzetközi a vevőkör
A nagy márkák boltjaiban nemzetközi a vevőkör
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.