Bakács Tibor gitárt tör és házfoglalást ígér

Ma délutáni sajtótájékoztatóján Bakács Tibor Settenkedő bejelentette, hogy a budapesti Kultiplex bezárása ellen civil tiltakozási hullám veszi kezdetét, ha a hónap végégig nem kap új helyet az itt működő közösség.

Önkormányzati tervek szerint lebontanák a kilencedik kerületi Kinizsi utcában álló szórakozóhelyet, ahol a Tilos Rádió stúdiója is üzemel. A Kultiplexnek helyet adó művelődési ház és artmozi helyén a kerületi vezetés egy parkot akar létrehozni.

Az ügy előzménye, hogy építési területté nyilvánított a kilencedik kerület egy nagy zöld felületet, majd másfél milliárd forintért eladta, de a fővárossal kötött megállapodás szerint ugyanekkor új zöld területet is létre kell hoznia. Ezért úgy döntött a helyi vezetés, hogy a Kultiplex Művelődési Házat lebontják és park lesz ott.

Dirner László ügyvezető igazgató korábban azt mondta a Népszabadságnak, hogy a közeli roncskocsikkal és szeméttel teli ingyenes autóparkolóból is varázsolhatna zöld területet a városvezetés, és így a Kultiplex megmenekülhetne.

Bakács Tibor ma délután elismerte: jogilag nincs alapja a követelésnek, hogy a Kultiplex igenis kapjon csereingatlant vagy hagyják meg eredeti helyén, viszont aki ismeri a jogot, az tudja, hogy mindenre van megoldás, ha az érintettek akarják.

A Kultiplex épülete jelenleg a kerületi önkormányzat tulajdona.

Bakács példaként említette, hogy ha a főváros szeretné megmenteni a helyet, akkor odaadhatja az Erzsébet téri buszpályaudvar évek óta üresen álló épületét. De Bakács arról is beszélt, hogy az efajta megoldások eléggé ritkán születnek civil nyomásra. Mert a civil társadalom nem olyan fontos tényező a döntéseknél.

- De ha ez így megy tovább, akkor a minden döntésből kihagyott, mellőzött civil társadalomnak egyszer már elege lesz - fejtegette a közíró, majd egy gitárt vett a kezébe és hatalmas lendülettel falhoz vágta a Kultiplex színpadán.

Hallgassa meg a hatperces beszédet! Bakács Tibor Settenkedő beszédet mond a Kultiplex megmentéséért

Ebben a beszédben azt ígérte, hogy ha a döntéshozók nem kínálnak fel valamilyen alternatív megoldást, akkor többen beköltöznek az épületbe és nem engedik meg a bontást.

- Az akciónk jelképe lehetne egy ökölbe szorított kéz, benne egy összegyűrt hálózsák - mondta Bakács.

A házat védelmébe vette az ÓVÁS! Egyesület is. Szerintük az épület „valószínűleg az egyik utolsó, 30-as évekbeli Bauhaus épület, amely évtizedek óta fontos kulturális szerepet tölt be, megőrzése közösségi szempontból  fontos igazán. A Kultiplex egy szubkultúra fontos találkozási, közösségi tere, ha úgy  tetszik, kultikus hely", írják.

Kovácsy Tibor, a Tilos Rádió műsorkészítője a NOL-nak elmondta, hogy az épületben működő közösségi rádióadó kuratóriuma nem hozott döntést a mai akcióról, nem is foglaltak róla állást.

- Mi szívesen mennénk új helyre, ugyanakkor elképzelhető, hogy közülünk többen részt fognak venni a házfoglalási akcióban - mondta a műsorkészítő, újságíró. A Tilos  Rádió már a sajtóban is feladott hirdetéseket, hogy új helyre kell költöznie, ezügyben vár megoldási javaslatokat.

A Kultiplex bezárása elleni tiltakozási hullám többek szerint nem a rádióból, és nem az épületet üzemeltető cégből indult ki, hanem az ide járó közönség kezdeményezte. Az elmúlt hetekben ugyanis "Dózerfesztivál" néven programsorozat zajlik a házban, amely komoly népszerűségnek örvend, és eközben született meg a lázadás gondolata.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.