Kutatóbarát Bodza

Szeretné egy perc alatt megtudni, mit írtak a szaklapok az utóbbi években a kitalált középkorról? - kérdezik mai sajtótájékoztatójuk kapcsán a Széchényi könyvtár munkatársai. Válaszért a könyvtár honlapján ma induló, internetes cikkadatbázisra irányítanak.

Ha valaki eddig kíváncsi volt arra, foglalkoztak-e magyar folyóiratok az elmúlt öt évben például Bartis Attila regényeivel, sziszifuszi kutakodással juthatott eredményre. Az Országos Széchényi Könyvtár sajtórepertóriuma - amely a hozzájuk kötelezően beérkező folyóiratok cikkeinek bibliográfiai feldolgozását végezte - 2002-ben anyagi feltételek híján megszűnt. Addig a könyvtár hat munkatársa korszerűtlen számítógépes háttérrel végezte a beérkező hat-hétezer-féle folyóirat bölcsészettudományi tárgyú cikkeinek feldolgozását. Visszamenőleg ezt az időszakot is szeretnék pótolni a könyvtárban a tavaly megalakult csoport munkatársai, akik Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa (Humanus) néven ezentúl országos együttműködési hálózatban folytatnák a félbeszakadt bibliográfiai adattár működtetését.

- Mindenekelőtt kellett egy komoly szoftver, amely alkalmas arra, hogy partnereink könnyen csatlakozhassanak - mondja Rácz Ágnes gyűjteményfejlesztési és feldolgozási igazgató. - A Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett, Bodza nevű programnak köszönhetően a könyvtáraknak nem kell megvásárolniuk a szoftvert, fizetniük a licencdíjat - mindössze számítógépre és internethozzáférésre van szükségük.

A Humanushoz ma egyelőre négy intézmény társul: az MTA Irodalomtudományi és Politikai Tudományok Intézete, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. Ők azt vállalták, hogy a számukra jelszóval hozzáférhetővé tett rendszert saját szakterületükön maguk is fejlesztik, illetve rendszerükből áttöltenek adatokat az új tárba. A program felelősei - a Széchényi könyvtárban - eddig próbaképpen az előző öt év folyóirataiból, évkönyveiből, tanulmányköteteiből kilencezer cikket dolgoztak fel. A jövőben kiadók, szerkesztőségek, kutatóintézetek és szerzők segítségére is számítanak: azaz, hogy az általuk írt, szerkesztett, kiadott cikkeket tárgyszavakkal ellátva beépítik az adatbázisba.

- A tárgyszavak jelenleg 150 ezres listáját folyamatosan korszerűsítjük, hogy minél naprakészebb legyen a szolgáltatás - mondja a programot irányító osztály vezetője, Tamás Kincső. A mától ingyenesen, otthonról kereshető adatbázison az eddig bevitt írások egyharmada teljes terjedelmében olvasható. Pénzt később is csak olyan extra szolgáltatásokért kérnének, mint mondjuk az egyes évek anyagát összefoglaló CD vagy kiadvány.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.