Nem közszolgálati Petőfi

Az Országos Rádió és Televízió Testület felszólította a Magyar Rádiót, hogy a Petőfi adó jelenlegi műsorszerkezetét változtassa meg. A médiahatóság szerint sérti a közszolgálatiságot, ha a nap nagy részében csak fiataloknak szóló zenét sugároz.

A Magyar Rádió Such György elnöksége alatt nemcsak műsorainak megnevezését újította meg, a régi névhez - Kossuth, Petőfi, Bartók - minden alkalommal hozzámondva, hogy "emeregy" vagy "emerkettő, emerhárom", hanem gyökeresen megváltoztatta a műsorszerkezetet is. Nyár óta tart a vita, hogy megfelel-e a közszolgálatiság követelményeinek a Petőfi rádió adása. Sokan támadták azt, hogy hírekkel meg-megszakítva semmi mást, csak a fiataloknak szánt könnyűzenét sugároz az éterbe. A rádió 109 jeles magyar értelmiségi - zenészek, tudósok, televíziósok, újságírók, jobb- és baloldali politikusok aláírásával egész újságoldalas hirdetésekben adta tudtul, hogy "a június 1-jén elindított új MR2 Petőfi rádió különösen értékes kulturális missziót teljesít azzal, hogy itt más, országos rádiókban alig vagy soha nem játszott minőségi zenei válogatás hallható.

Úgy látszik, hiába, mert szerdán az ORTT megállapította, hogy "a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek, műsorszolgáltatása sérti a törvény 23. § (3) bekezdését. Az MR2 Petőfi nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről."

A testület felhívta a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére. Ami azt jelenti, ha a rádió harminc napon belül nem támadja meg a bíróságon, a határozat jogerőre emelkedik, és a műsorszerkezetet meg kell változtatni. Az ORTT egyúttal konzultációt kezdeményezett a "közszolgálat tartalmának közmegegyezésen nyugvó meghatározása érdekében". Állítása szerint megkereste a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is ezzel a céllal.

- Elegáns megoldásnak tartom, hogy a testület határozatában konzultációt javasolt a kérdésben - mondta lapunknak Such György. A rádió elnöke elmondta, hogy az eddigi megbeszélések során is mindig azt kérték a médiát felügyelő testülettől, hogy nevesítse, véleménye szerint a műsorszolgáltatás mely hatályos jogszabály mely pontját sérti. Szerinte az adott törvényhely nem nevesíti a Petőfi rádiót, vagyis a sokszínű és változatos műsorszolgáltatást a közszolgálati rádió egészére nézve kell vizsgálni. Márpedig, ha az összes adót vizsgálja valaki, megállapíthatja, hogy minden időpillanatban bármely más műsorszolgáltatónál szélesebb hallgatói bázis igényét szolgálják ki. A három adó együttesen biztosítja a műsorszámok változatosságát.

- A hatóság a médiatörvény szerinti legenyhébb szankciót léptette életbe - mondta Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület szóvivője, aki elmondta, hogy a testület többszöri konzultáció során sem jutott dűlőre a rádió vezetőivel. Az ORTT nem vitatja, hogy a könnyűzene is lehet a közszolgálati műsor része, de a mostani műsorszerkezet nem felel meg a rádió saját közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának, amelynek megváltoztatásához ki kell kérnie a médiahatóság egyetértési jogát.

Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint normális konfliktusról van szó. - Azt azért nehezményezem, hogy az ORTT közleménye állítja, hogy megkeresték a kuratóriumot az ügyben. Erre én nem emlékszem - mondta a Népszabadságnak. - Hétfőn ülésezik az elnökség, javasolni fogom, hogy a rádióval közösen jogorvoslattal éljünk a határozat ellen.

Gellért Kis fölhívta a figyelmet, hogy a médiahatóság javasolja, közösen állapítsák meg, mik a közszolgálati feladatok. - Az ORTT-nek tudnia kell, mi tartozik a közszolgálatiságba. Ha nem tudja, ne hozzon határozatot - mondta. - Műsorszerkesztési részletkérdésekbe pedig ne szóljon bele, mert nem tartozik a hatáskörébe.

A Magyar Rádió szerint így oszlanak meg a közszolgálati feladatok: Az MR1 Kossuth rádió közvetít hírműsorokat, közéleti magazinműsorokat, elemzéseket, vallási, kulturális és tudományos műsorokat, irodalmi adaptációkat, sportot. Az MR2 Petőfi rádió elsősorban a 18-39 éveseknek nyújt mindenekelőtt zenét - pop, rock, urban, lounge, világzene -, híreket, időjárás-jelentést, kulturális programajánlót, sporthíreket. Az MR3 Bartók rádió klasszikus zenét, dzsesszt, irodalmi adaptációkat és kulturális magazinműsorokat sugároz.

Az ORTT szeptember 21-ét választotta, a Petőfi aznapi teljes műsorának elemzése alapján úgy számolta, hogy "a közszolgálati kategóriába sorolható műsorszámok összes időtartama csupán egy óra 33 percnyi volt" (a törvény szerinti előírás ötven százalék, azaz 12 óra). A zenei kínálatot is egysíkúnak találták, és nagyon hasonlónak bizonyos kereskedelmi adókéhoz. Kifogásolták, hogy magyar előadókhoz csak a zeneszámok 21 százaléka volt köthető.

Szerkesztő a Petőfi stúdiójában. Pop, rock, urban, lounge, világzene: sokan mostanában tudták meg, hogy létezik ez az adó
Szerkesztő a Petőfi stúdiójában. Pop, rock, urban, lounge, világzene: sokan mostanában tudták meg, hogy létezik ez az adó
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.