Gyárhelyszínt keres a Mercedes a régióban

Új autógyárának keres helyet a régiónkban a Mercedes. A tervezett üzemben az A és B osztályú modellek következő generációi készülnének. Jelenleg több közép- és kelet-európai országban tájékozódik a cég, mely a legkisebb méretű és árrésű autóit jelenleg a németországi Rastattban gyártja, de a 2011-es modelleket már alacsonyabb költségű helyre telepítené.

A térségben elsősorban az olcsó munkaerő a vonzó. A versenyben lévők közül legesélyesebb Lengyelország és Románia, mert piaci lehetőségeik mellett költségeikkel is versenyképesek, de Magyarországon is tájékozódik a német cég, amely információink szerint több önkormányzatot is megkeresett területvásárlás vagy -bérlés ügyében.

A magyarországi beszállítói hálózat felmérése után a Daimler Benz konszern képviselői a következő hetekben találkoznak a már nálunk működő, többéves helyi tapasztalattal rendelkező külföldi járműgyártók szakembereivel.

A Német Autógyártók Szövetsége (VDA) adatai szerint a közel 43 eurós németországi órabérköltségekkel szemben a lengyeleknél 6 euróval, a románoknál 3,23 euróval kell számolni. A magyar járműiparban dolgozóknál ez az összeg 8,5 euró, ám ennél nagyobb hátrányt jelent, hogy az ágazat szakemberhiánnyal küzd, márpedig az évi 250-300 ezres darabszámú gyár működtetéséhez legalább ötezer embert kellene felvenni, márpedig ez nálunk elég reménytelennek látszik.

A Mercedes továbbra is számol Rastattal, ahol a kisebb autók elvitele után nagyobb méretű és profitú modelleket gyártana majd. 1992 óta 2,1 millió, tavaly 285 ezer A osztáyú Mercedes készült a német üzemben, ahol jelenleg közel hatezren dolgoznak.

Rastattból keletebbre tolnák az A osztály gyártását
Rastattból keletebbre tolnák az A osztály gyártását
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.