Üres a mélygarázs, a felszínen nagy a forgalom

Elkészült Sopron első mélygarázsa, ám nem tudni, hogy mikor vehetik birtokba az autósok. Az önkormányzat és a beruházó közötti - politikai felhangokkal kísért - konfliktust a Győri Ítélőtábla oldhatja fel.

Sopron belvárosában, a Petőfi tér alatt magánberuházásban elkészült a város első mélygarázsa, ám a létesítményt egyelőre nem vehették birtokba a polgárok. Ennek az az oka, hogy a beruházó SPT Mélygarázs Kft. még nem kapta meg a létesítmény használatbavételi engedélyét. A cég szerint ezért a soproni önkormányzatot terheli a felelősség.

Hosszú ideig a mélygarázs feletti felújított útszakaszt sem használhatták az autósok, mivel a beruházó a munkálatok befejeztével nem adta viszsza a közterületet a tulajdonos önkormányzatnak, mondván: a város sem adta meg a létesítmény használatbavételi engedélyét. Néhány nappal ezelőtt aztán a soproni polgármester kezdeményezésére a helyi védelmi bizottság lebontatta a közutat elzáró kordonokat. Most már csak a mélygarázszsal kellene kezdeni valamit.

Amint arról már beszámoltunk, a soproni mélygarázs ügyét a 2006-os helyi politikai váltás után az új fideszes vezetésű önkormányzat terelte jogi útra, mivel szerintük a korábbi - szocialista-szabad demokrata - városvezetés által a Petőfi tér alá tervezett mélygarázs-beruházásra kidolgozott jogi konstrukció törvénysértő volt. Fodor Tamás polgármester egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy az ügyben hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tesznek, ezenkívül polgári peres eljárásban az önkormányzat és a beruházó cég közötti szerződés felbontását kérik a bíróságtól.

A büntetőeljárást először a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) zárta le még 2007 tavaszán azzal, hogy nem történt bűncselekmény, mivel nem érte anyagi kár az önkormányzatot. A soproni városvezetés nem nyugodott bele a döntésbe, panasszal élt a nyomozást megszüntető határozat ellen, amit a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vizsgált ki - ám a NNI-vel hasonló következtetésre jutott. Ezután a soproni városvezetés pótmagánváddal élt, amit az ősszel a megyei bíróság szintén elutasított, most a fellebbezés után a Győri Ítélőtáblánál van az ügy.

Szintén az ítélőtábla dönt a polgári perben, amelyben tavaly októberben első fokon a megyei bíróság úgy ítélt, hogy a mélygarázsépítés jogi konstrukciója nem ütközött jogszabályokba. A fideszes városvezetés elsősorban azt kifogásolta, hogy a beruházó cég a kivitelezés idejére földhasználati jogot kapott a Petőfi térre, ebből a jogból elővásárlási jog keletkezik, így a társaság idővel akár meg is vásárolhatná a teret. Az új felállású soproni önkormányzat szerint a kétmilliárd forint eszmei értékű Petőfi térre bejegyzett földhasználati jogért a korábbi városvezetésnek 1,1 milliárd forintot kellett volna kérnie.

Az elsőfokú ítélet szerint valóban nem volt szükség a földhasználati jog bejegyzésére, ám arról szó sincs, hogy a beruházó elővásárlási jogot szerzett volna a Petőfi térre, így nem is kerülhet a tulajdonába a forgalomképtelen közterület. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a földhasználati jogért nem illeti meg pénz az önkormányzatot, így tehát kár sem érhette a várost.

Az önkormányzat fellebbezett, ám megkeresésünkre Kuslics Balázs, a városháza sajtóreferense nem kívánta kommentálni az első fokú döntést. Mint mondta, folyamatban lévő ügyről van szó, az önkormányzat a nyilvánosság számára csak a jogerős ítélet kihirdetése után értékeli majd a kialakult helyzetet.

Szalma Miklós, a projektet finanszírozó bank jogi képviselője szerint az elsőfokú ítéletből az is kiolvasható, hogy az elkészült mélygarázst a beruházó tulajdonaként önálló helyrajzi számon kell majd bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba. Hozzátette, az ítélet azt is kimondta, hogy a létesítmény azon részei, amelyek a föld felszínén vannak - a lift és a lejárat - továbbra is közterületnek számítanak, azokat bárki korlátlanul használhatja.

Szalma Miklós ellen egyébként összeférhetetlen ügyvállalás miatt fegyelmi eljárást indított a Budapesti Ügyvédi Kamara, mivel korábban a mostani felperes - a soproni önkormányzat megbízásából - vállalt szerepet a mélygarázsügyben. Szalma szerint nincs szó összeférhetetlenségről, mivel évekkel ezelőtt csak a mélygarázsépítés jogi konstrukciójának kidolgozásában vett részt, a beruházás idején viszont már nem dolgozott az önkormányzatnak.

A városban élőkkel beszélgetve a legtöbben azt tették szóvá: a soproniak nem értik, miért nem használhatják a Petőfi téri mélygarázst, amikor láthatóan már hónapokkal ezelőtt befejeződött a kivitelezés. Slosár Gábor, az SPT ügyvezetője szerint az ügyben az építéshatósági feladatokat ellátó győri polgármesteri hivatal kizárólag a soproni önkormányzat elutasító magatartása miatt nem tudja kiadni a létesítmény használatbavételi engedélyét.

Dobos József, Sopron jegyzője ugyanakkor azt mondja, több hatóságnak is kifogásai vannak a létesítmény műszaki megvalósításával kapcsolatban. Dobos kérdésünkre elismerte, az önkormányzat valóban nem adta meg a hozzájárulását a mélygarázs használatbavételi engedélyéhez, aminek két oka volt: egyrészt az építkezés során számos eltérést tapasztaltak az engedélyezett tervekhez képest, valamint a kordonbontásig az építménynek nem volt közvetlen közterületi kapcsolata.

Slosár Gábor kérdésünkre elmondta, beadvánnyal fordultak a győri építésügyi hatósághoz, mivel álláspontjuk szerint a használatbavételi engedély kiadásához nincs szükség a soproni önkormányzat hozzájárulására. A cégvezető szerint optimális esetben is hónapokba telhet, amíg megkapják a jogerős engedélyt, azaz leghamarabb a nyáron vehetik birtokba a soproniak a már elkészült létesítményt. Slosár Gábor hozzátette, a késlekedés több száz millió forintos kárt okoz a beruházónak, amit a későbbiekben az önkormányzattal szemben érvényesíteni kívánnak.

Kránitz László, soproni MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt városi elnöke szerint az önkormányzat politikai okokból szándékosan akadályozza a mélygarázs átadását. Úgy véli, a jobboldali városvezetők sértve érzik magukat, mivel az eddig megszületett bírósági ítéletek nem igazolták viszsza az általuk indított bűnbakkeresést. Hozzátette, amennyiben jogerősen is elbuknak az önkormányzat által indított perek, úgy - a fölöslegesen kifizetett perköltségek és ügyvédi munkadíjak miatt - több tízmillió forintos kár érheti Sopront.

Az önkormányzat nem adta ki a mélygarázs használatbavételi engedélyét
Az önkormányzat nem adta ki a mélygarázs használatbavételi engedélyét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.