Titanic - expedíció a mélységbe

Bő két óra alatt süllyedt el 1912. április 14-én a Titanic luxus-óceánjáró. A roncsokat 1985-ben találta meg az Argo kutatóhajó. Azóta számos expedíció indult a helyszínre. A Népszabadság Discovery DVD-sorozatának legújabb darabja az egyik ilyen vállalkozás mindennapjait mutatja be.

Tervezői, építői állítólag azt hitték, hogy a Titanic, a világ legnagyobb luxus-óceánjárója tökéletes alkotás, amely dacol minden fenyegetéssel. Nem így lett. Néhány nappal az indulás után egy jéghegynek ütközve bő két óra alatt elsüllyedt. A 2227 utasból és személyzetből 1522-en odavesztek. Akkor egy álom, az ember természetet maga alá gyűrő álma is elsülylyedt - az óceánjáró maradványait 1985-ben találták meg négyezer méter mélyen a tenger fenekén.

Állítólag minden valamirevaló búvár álma, hogy egyszer ő is lemerülhet a roncsokhoz. Az álomból csak keveseknek lesz átélhető élménye, mert az nem úgy megy, hogy az ember búvárruhát ölt, oxigénpalackot a hátra, és irány a mélység. Merülni csak speciális búvárhajóval lehet. Olyannal, mint amilyennel az 1996-os expedíció tagjai merültek.

Minden idők legnagyobb hajóroncsa az ütközés után kettétört, az eleje és a vége egymástól több száz méterre fekszik. Az expedíció egy kisebb hajódarab kiemelésére vállalkozott - a mérnökök 17 tonnásra becsülték a hajó oldalának darabját. A Nautile nevű búvárhajó úszta körül a roncsot, készített felvételeket. A hajóban háromfős személyzet dolgozott s remélt, hogy a tíz centiméter vastag titániumpáncél kellően erős, sehol egy hajszálrepedés, mert ha mégis, egy pillanat alatt összeroppan az egész. A hajó akár 72 órán át is víz alatt lehetett.

Megdöbbentő felvételeket látunk a roncsról, a családi háznál nagyobb hajócsavarokról, a szétszóródott tárgyakról, a vízi élettel benőtt kötelekről, vasalkalmatosságokról. Látjuk a kutatóhajó robotkarjainak a munkáját, ahogy köteleket erősítenek a roncshoz, amelyeket hatalmas, gázolajjal töltött "párnákhoz" csatlakoztatnak. A hatalmas fémdarab végül megmozdult, felemelkedett, de a kötelek elpattantak, s végül az egész visszasüllyedt a mélybe.

A kutatók munkáját túlélők is figyelték egy kirándulóhajó fedélzetén. Talán éppen egyikük bőröndjét emelték ki a robotkarok segítségével? Azóta számos expedíció járt a helyszínen, több ezer tárgyat a felszínre hoztak, de a döntő többség ma is a mélyben ázik.

Merülni csak speciális búvárhajóval lehet
Merülni csak speciális búvárhajóval lehet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.