Lukin Ágnes

Népes család tagja Lukin Ágnes, az MTV rendezője. Édesapja, Lukin László, a néhai kiváló zenepedagógus, karnagy zeneakadémiai ismeretterjesztő koncertjein, tévéműsorain keresztül nemzedékek sora kapott ízelítőt zenei műveltségből. Ágnes testvérei: a tévéoperatőr Sándor, Cecília az MR Gyermekkórusának titkára, Gábor Los Angelesben filmzenét szerez, és templomban orgonál, Márta operaénekes, Zsuzsa énekes, karnagy, Katalin pedig angoltanár. Ágnes "természetesen" zenei általánosba járt, a Városmajorban a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban francia tagozatos osztályban érettségizett. Előbb kijárta a tanítóképzőt, majd a Színház és Filmművészeti Főiskolán adásrendező szakon szerzett újabb diplomát.

"A tévés szakmával nagybátyám, Horváth Ádám rendező fertőzött meg" - mondja Lukin, aki 1975-ben került a Szabadság téri házba. "Itt az összes lépcsőfokot végigjártam, voltam ügyelő, asszisztens, technikai rendező és végül rendező." Azóta minden műfajban otthon van. ",Mindenevő vagyok." Lukin Ági egyik erőssége az "élőzés", egyebek között a zenei előadások és koncertek nem kis feszültséggel járó közvetítése.

Sokan nem tudják, hogy Ágnes anyai dédnagyapja a világhírű író, Molnár Ferenc, az ő lánya, a legendás Sárközi Márta pedig Ágnes nagymamája. "Nagyanyám - aki köztudottan a kor egyik legjelentősebb irodalomszervezője volt - zugligeti házában és balatoni nyaralójában nagy élet folyt, gyakran megfordult ott Illyés Gyula, Déry Tibor, Darvas Lili, Fischer Anni. Mi, unokák ott futkostunk körülöttük."

A művészeti-kulturális élmények nem múltak el nyomtalanul: Ágnes volt a rendezője és az ötletgazdája az MTV-ben a Múzsának, amelynek Váradi Juli volt a főszerkesztője. "Itt fedeztük fel Till Attilát, Mohácsi Viktóriát és Batiz Andrást."

A Nap TV alapító főrendezője, 1989-1997 között az ő és a műsort kitaláló Székely Ferenc főszerkesztő nevéhez kapcsolódott ez a produkció. Az m1-en Lukin rendezte egyebek között a Naprakész és a Ma reggel című műsorokat. A Magyar ATV-n is rendezett, szerkesztett kulturális műsorokat, így a Gondolat című beszélgetős műsort és
a Szemle programajánlót.

Ágnes egy éve Born Ádám hívására ismét státusban van az MTV-nél. A köztévé legnézettebb műsorát, a kedd esténként jelentkező Önök kértéket rendezi, de ő jegyezte a december 25-i karácsonyi műsort, illetve a szilveszteri programot is, amelyben este nyolc és tíz óra között az Oktogonnál lévő közvetítőkocsin keresztül a négyes stúdióból teljesítették a nézők kívánságait, és az azt követő éjféli Nótacsokrot.

Egyebek mellett Lukin Ágnes rendezte a Testi meséket, amelyben Szántó Dávid és Soma is szerepelt. DVD-n is kiadták rendezésében a Demjén Rózsi-, és Apostol-koncertet, és ő közvetítette Fenyő Miklós tavalyelőtti karácsonyi koncertjét. Ugyancsak megjelent DVD-n a Román Sándor-féle ExperiDance Ezeregy év című történelmi táncshow-ja. Korábban Balázs Péterrel dolgozott egyfelvonásos vígjátékokban, Koós Jánossal pedig két Szimfonikus bulit rendezett. "Az egyiknek óriási sikere volt az operettszínházban, a másikat a Zeneakadémián vették fel, de ez sajnos még dobozban hever."

Ágnes nagyon büszke az Élesben című talk-show-kra, amelyekben Obersovszky Péter, Fiala János és Albert Györgyi vezette a műsorokat, a Selmeczi Tiborral hét évig futó Satellit show-ra, a Dévényi Tibor vezette Három kívánságra, és Rózsa György Leg-leg-leg produkciójára. Az Élesben után a Nagy vita következett, ebben a tévés műsorvezető Nagy György lányával, Székely Nagy Katalinnal dolgozott.

Ágnes 1986-ban, mint Horváth Ádám rendezőasszisztense az MTV elnökségének nívódíjában részesült. A Koncert című műsorban végzett munkájáért kapott elismerő oklevelet, s nem sokkal halála előtt neki dedikálta Hofi Géza: "IMÁDLAK! Köszönöm!"

"A kilencvenes évek szép emléke, amikor Návai Anikóval közösen több Oscar gálán és Golden Globe díjátadáson forgattunk" - meséli Ágnes.

Ágnes méltán nagyon büszke két gyermekére is. Fia, Gábor Dániel hangmérnök a Mafilmnél, lánya, Boros Márta pedig végzős egyetemista Szegeden, kommunikáció-magyar szakon, és egy hetilapnál újságíróskodik.

Hetente, minden szombaton fél órában Babatévé címmel készít műsort anyukáknak, nagymamáknak. Január végén indul a tizenhárom részes nótaműsor, amelyet szintén ő rendezett.

Munkabírása nem véletlen. Rendszeresen teniszezik. Tavaly szeptemberben Balatonbogláron bronzérmet nyert egyéniben és vegyes párosban az újságíró bajnokságon. "Ezenkívül Szentgyörgyi Rómeóhoz, a fitneszvilágbajnokhoz járok tornázni, aki a személyi edzőm. A tenisz meg a torna karbantart testileg, lelkileg." Hetente kétszer jár színházba, és szinte minden új magyar filmet megnéz. "Jókat mulattam Koltai Robi Megy a gőzösén, Koltai Lajos Este című filmje viszont megríkatott."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.