Nem rabolták el Kármán Irént?

Kármán Irén újságírónőt nem rabolták el a nyílt utcán otthona közeléből június 22-én este tíz óra után, ahogy azt ő állította, bár az igaz, hogy egy-két nappal korábban erős ütésektől vagy rúgásoktól életveszélyes hasi sérüléseket szenvedett - karácsony előtt ezekkel a megállapításokkal zárta le a nyomozást Kármán Irén ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az állítása szerint június 22-én pesterzsébeti lakása közelében, a nyílt utcán bántalmazott, majd onnan elrabolt, és összekötözött kézzel-lábbal a Duna-parton kidobott Kármán Irén újságírónő ügyében.

Információink szerint az életveszélyes sérülést okozó bántalmazás miatt indított eljárást azzal zárta le a rendőrség, hogy a nyomozás adatai alapján a tettes kilétét nem sikerült megállapítani, s eredmény az eljárás folytatásától sem remélhető.

Ezzel szemben az újságírónő miatt elrendelt eljárást bűncselekmény hiányában szüntették meg, azaz a rendőrség fenntartotta a július 4-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat: megtámadása, bántalmazása és elrablása ott, akkor és úgy nem történhetett meg, ahogy azt Kármán Irén a rendőrségi vallomásában állította.

Emlékeztetőül: életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértésének gyanújával a rendőrség azt követően indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen, hogy június 22-én késő este két horgász egy összekötözött nőt talált a Duna budai oldalán, a Petőfi és a Lágymányosi híd közti partszakaszon. Kármán Irén volt az.

A kórházban kiderült, hogy az újságírónő, vélhetően nagy erejű ütésektől, rúgásoktól életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rendőröknek azt mondta, hogy 22-én este tíz óra tájban pesterzsébeti lakásából elsétált a közeli videotékába. Kikölcsönzött egy filmet. Amikor hazaindult, megállt mellette egy autó. A sofőr egy közeli utca felől érdeklődött. Ő segített volna, de ekkor mellé lépett egy másik férfi, ököllel hasba ütötte, majd a kocsi hátsó ülése előtti lábrészbe tuszkolta. Kármán Irént elrablói a Duna budai oldalára vitték, ahol megkötözve kirángatták a kocsiból, áthúzták az út menti szalagkorláton, és legurították a vízparti kövekre, ahol félórával később talált rá két horgász.

Kármán Irén a kórházban előbb az olajügyekről írt könyvével és a témában forgatott dokumentumfilmjével hozta összefüggésbe a támadást. Később - még szintén a kórházban - a Népszabadságnak nyilatkozva azokat sejtette a történtek hátterében, akik nem örülnének annak, ha elkészülne az 1991 elején életre hívott, majd nyolc hónapi működés után feloszlatott Cattani-kommandó titkosított történetéről szóló játékfilmje, amelynek forgatókönyvét a kommandó egyik tagjának, Labancz Ferencnek a segítségével írta.

A rendőrség szerint mindez nem történt meg - s így nem is történhetett meg. És az állítólagos támadás lehetséges indítékai sem valósak. Az olajos alvilág még életben és szabadlábon lévő tagjainak nem állt érdekében Kármán elrablása. A bebörtönzötteknek sem. A történtek után azonban újra a politikai viták kereszttüzébe kerültek az olajügyek, s a hivatalok, hatóságok sorra nyílttá tették titkos olajaktáikat. Persze azokból sem derült ki több, mint amit már eddig is tudtunk. Ráadásul a Cattani-kommandó ügyeiről is részletesen beszámolt annak idején a sajtó.

Szakértőkre hivatkozva a rendőrök azt állítják, a kötelekkel, amelyekkel a kezét és a lábát megkötötték, akár önmagát is megkötözhette. Sérülései alapján valószínűtlen, hogy megragadták, átvonszolták az éles szalagkorláton, majd legurították az úgy hét méter hosszú, meredek, kövekkel kiépített egyenetlen partfalon.

A rendőrség az állítólagos emberrablás helyszínének közelében lévő forgalomfigyelő és biztonsági kamerák felvételein azonosítani vélte Kármán Irént, igaz, ő korábban azt állította: nem is ő látható a nyilvánosságra hozott felvételeken. Az azokon lévő hölgy azonban "szemre ugyanolyan ruhát viselt", mondják a nyomozók, mint amilyenben Kármán Irént a Duna-parton megtalálták. Ráadásul a rendőrök tanút is találtak, aki kevéssel az előtt, hogy a horgászok Kármán Irénre rátaláltak volna, látott egy magányosan sétáló nőt a Duna-parton, aki szintén olyan ruhát viselt, mint amilyet Kármán Irén és a pesterzsébeti felvételeken látható nő. A rendőrök mindebből arra következtetnek, hogy a három, azonos ruhát viselő hölgy csakis Kármán Irén lehet.

Az emberrablás tetthelye környékén működő kamerák felvételein (amelyeken a nyomozók szerint Kármán Irén látható) nyoma sincs az autónak, amellyel az újságírónőt elrabolták. Sem előtte, sem utána nem látni a felvételen olyan alakot, aki összetéveszthető lett volna Kármán Irénnel. (Kármán korábban a rendőrség fenti vádjaira azt állította, hogy nem is azon az útvonalon ment haza a videotékából, ahol a rendőrség által bemutatott kamerák felvételei készültek.)

Úgy tudjuk, a rendőrség még karácsony előtt postázta a nyomozást megszüntető határozatát Kármán Irénnek, aki panasszal élhet az abban foglaltak ellen az ügyészségen.

Kármán Irén 2007. június 24-én, állítólagos megtámadása, megverése után két nappal a kórházi ágyon
Kármán Irén 2007. június 24-én, állítólagos megtámadása, megverése után két nappal a kórházi ágyon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.